Proste kotlety z fileta drobiowego z ananasem i żółtym serem.
Tego przepisu nie było jeszcze na moim blogu, więc pora opublikować, bo może akurat ktoś szuka? W przygotowaniu drobiu raczej jesteśmy mistrzami, bo to bardzo popularne mięso w polskim menu. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo dań z kurczakiem a szczególnie polecam kurczaka z solanki czy kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym.
Jednak teraz zapraszam na smażone w panierce filety z piersi kurczaka z ananasem i żółtym serem. Przygotowanie jest bardzo proste. Na smażonego fileta drobiowego należy położyć plastry ananasa i oprószyć żółtym serem. Możesz użyć dowolnego sera żółtego np. mozzarelli lub gotowych plasterków żółtego sera np. do hamburgerów.
Kotlety drobiowe z ananasem – składniki:
✅filety z piersi kurczaka
✅jajka
✅bułka tarta
✅przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
✅plastry ananasa
✅tarty żółty ser
✅tłuszcz do smażenia: olej lub masło
Kotlety drobiowe z ananasem – wykonanie:
Filety z kurczaka umyj, osusz i jeśli są duże podziel na mniejsze kawałki. Połóż mięso na folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozbij tłuczkiem. Przypraw mięso do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obtocz następnie w bułce, jajku i znowu w bułce. Delikatnie przyciśnij panierkę do kotleta i smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem na złoto brązowy kolor. Gdy już przekręcisz na drugą stronę połóż na każdy kotlet plaster ananasa z puszki i oprósz żółtym serem. Przykryj pokrywką i smaż do rozpuszczenia się sera i do momentu aż panierka na drugiej stronie zarumieni się.
Smacznego!
Lidka
W księgarniach i na Poczcie Polskiej możecie znaleźć moją książkę pt. Kuchnia pełna warzyw. Zapraszam nie tylko wielbicieli warzyw, bo dla lubujących się w tradycyjnej kuchni znajdzie się również wiele!
