Zupa gołąbkowa to pyszne i sycące danie, które możesz ugotować o każdej porze roku. Najbardziej jednak smakuje z młodą kapustą.
Do jej zrobienia będą Ci potrzebne składniki takie same jak na gołąbki, czyli mięso mielone, ryż, kapusta, pomidory. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, ja zrobiłam z wołowiny. Możesz zupę podlać wodą, ale z pewnością będzie smacznie gdy użyjesz bulionu z dowolnego mięsa. Gdy gotuję dania z ryżem uprzednio kilkukrotnie go płuczę, robię to do momentu aż woda nie będzie zbyt mętna.
Jest to bardzo prosty przepis na smaczną zupę i z pewnością ugotujesz ją bez kłopotów. Kieruj się swoim smakiem przyprawiając, jeśli uważasz że jest zbyt gęsta to dolej wody. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobiłam zupę gołąbkową zapraszam Cię do obejrzenia filmiku – FILM.
Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Zupa gołąbkowa – składniki:
✅500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
✅1 mała młoda kapusta
✅1 cebula
✅2-3 ząbki czosnku
✅1 puszka pomidorów krojonych
✅1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
✅1/2 szklanki ryżu
✅3-4 szklanki wody lub bulionu wołowego lub wieprzowego
✅sól, czarny pieprz i słodka papryka do smaku
✅3 łyżki oleju
Zup gołąbkowa – wykonanie:
Wszystko przygotujesz w jednym garnku ok. 5 l pojemności.
Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż wszystko chwilę. Dodaj mięso mielone i za pomocą łopatki rozgnieć mięso. Gdy już się podsmaży dodaj opłukany ryż. Ja płuczę dwu lub trzykrotnie ryż przed gotowaniem. Wszystko wymieszaj i dodaj pokrojoną w grubszą kostkę kapustę. Wymieszaj i dodaj pokrojone pomidory. Dolej od razu wody lub bulionu ok. 3-4 szklanek, ale możesz oczywiście dolać jej więcej, jeśli chcesz. Wymieszaj, przykryj pokrywką a w trakcie gotowania przypraw wstępnie solą i papryką. Gdy już zupa ugotuje się całkiem przypraw jeszcze raz, jeśli jest potrzeba: solą, papryką i czarnym pieprzem.
Smacznego!
Lidka