Kurczak z solanki

Autor Pieprzyć z Fantazją

To najlepszy przepis na pieczonego kurczaka.

Potrzebne są proste przyprawy, troszkę więcej soli i upieczesz pysznego, soczystego oraz aromatycznego kurczaka. Jego przygotowanie składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest przygotowanie solanki i namoczenie mięsa a drugi etap to przyprawienie oraz pieczenie.
Do solanki jak i do przyprawienia przed pieczeniem kurczaka użyłam prostych przypraw, które zazwyczaj są w kuchni. Ważne jest, by mięso moczyło się przed pieczeniem minimum dobę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by moczył się dwie. Przechowuj kurczaka w solance w chłodnym zacienionym miejscu po przykryciem.
Do przyprawienia przed pieczeniem użyłam odrobinę innych już przypraw, ale podpowiem Ci, że pieprz ziołowy (bardzo rudy kolor tego pieprzu) niesamowicie aromatyzuje i dosmakowuje mięso. Papryka słodka, cebula czy pieprz cytrynowy również. Jednak ostateczną decyzję co do użycia przypraw pozostawiam Tobie. Ważne jest, by zachować proporcje:

120 ml soli + 2 litry wody

Jeśli chcesz zobaczyć jak wszystko przygotowałam, to zapraszam Cię na FILM

Składniki na solankę:

✅120 ml soli
✅1 łyżka rozmarynu
✅1 łyżka tymianku
✅1 główka czosnku
✅1 łyżka miodu prawdziwego
✅1 łyżka ziaren pieprzu
✅1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Przyprawy do kurczaka:

✅1,5 łyżeczki papryki słodkiej
✅1 łyżeczka pieprzu ziołowego
✅1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
✅1 łyżeczka granulowanej cebuli
✅1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
✅3-4 łyżki oleju

Kurczak z solanki wykonanie:

Sól rozpuść w 0,5 l gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Dodaj pozostałe przyprawy i główkę czosnku. Czosnek uprzednio podziel na ząbki i pozbądź się łupinek. Wlej pozostałą część wody, ale już zimną.
Kurczaka przekrój na połowę i włóż do wody tak, by cały się zanurzył, możesz go czymś obciążyć. Pozostaw go pod przykryciem minimum dobę w chłodnym zacienionym miejscu.
Na drugi dzień kurczaka opłucz, posmaruj olejem i natrzyj mieszanką przypraw, które podałam w przepisie. Piecz w 180 stopniach. Ja piekę mięso 1 godzinę na 1 kilogram mięsa, ale w przypadku kurczaka z solanki może to trwać krócej, więc sprawdzaj już po godzinie czy nie jest upieczony.

Smacznego!
Lidka


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia z mTower
23 dni temu

Bardzo ciekawie brzmi tez przepis, musze koniecznie spróbować! Dzięki 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x