Jabłecznik z serkiem śmietankowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciasto na jesienne dni.

Jabłecznik to ciasto idealne na jesienne pogawędki przy kubku gorącej kawy czy herbaty. Popularne ciasto w polskich domach podbiło niejedno serce. Babcine wypieki nie mają sobie równych i zawsze grzeją serce i przywołują wspomnienia.
Ten jabłecznik upiekłam z dodatkiem serka śmietankowego a użyłam philadelphii. Jeśli nie masz takiego to wystarczy serek śmietankowy innej firmy. Ciasto jest dość gęste i lepkie, ale nie poddawaj się, bo finalnie pięknie się upiecze i smakować powinno. Potrzebne Ci będą 3 duże jabłka o wadze ok. 500 g, cynamonu dodaj wedle własnego smaku, przecież to świetna kompania jabłka i cynamon! Cukier biały możesz zastąpić brązowym. Ciesz się smakiem i daj znać jak posmakowało Ci to ciasto.

Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Jabłecznik – składniki:

✅300 g mąki
✅80 ml oleju roślinnego
✅2 łyżeczki proszku do pieczenia
✅180 g serka śmietankowego np. philadelphia
✅150 g cukru
✅szczypta soli
✅3 jajka rozm. L
✅ok. 500 g jabłek
✅1 łyżeczka cynamonu
✅1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
✅odrobina mąki do oprószenia jabłek

Jabłecznik – wykonanie:

  • Obierz jabłka ze skórki, wydrąż środki i pokrój w grubszą kostkę. Oprósz cynamonem natomiast przed samym połączeniem z ciastem oprósz delikatnie mąką.
  • Piekarnik możesz już włączyć aby się nagrzał do 180 stopni.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą i lśniącą masę. Dodaj serek, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Teraz masz dwa sposoby: pierwszy to wymieszaj jabłka razem z ciastem a drugi to wyłóż połowę ciasta na blaszkę następnie jabłka i drugą połowę ciasta. Sam zdecyduj jak Ci wygodnie. Ciasto jest dość klejące i gęste i może druga opcja okazać się kłopotliwa, ale jak widzisz na zdjęciu mi się to udało.
  • Ciasto piecz w 180 stopniach ok. 45 minut.
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x