Sernik pistacjowy (pieczony)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jak zrobić sernik pistacjowy?

To nie jest wcale trudne! W ostatnim czasie pistacje zyskały na popularności a to przez to, że na rynku dostępne są pasty pistacjowe, które można użyć do domowych wypieków i innych deserów.
Najbardziej popularnym wypiekiem w polskiej kuchni jest sernik, a sernik jest bardzo lubiany w moim domu. Pierwszy przysmak z pistacją w ulubionym cieście, to musiało być dobre! Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy tylko wymieszać nie pilnując się jakiś sztywnych i popularnych zasad podczas pieczenia serników. Sama stosuję je, ale w tym przypadku nie było potrzeby. Sernik jest równy, bardzo smaczny i co bardzo lubię ma zbitą dość konsystencję. Kocham serniki puchate, ale te o tradycyjnej strukturze pozostały w moim sercu od lat dzieciństwa i je również piekę. Piekąc akurat ten właśnie sernik dodałam proszek budyniowy o smaku pistacji, no lepiej nie mogłam trafić. Teraz ciężko mi jest znaleźć w sklepie akurat taki smak.

Jak zrobiłam ciasto możesz obejrzeć na Tik Toku.

Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Sernik pistacjowy – składniki:

Spód:
✅300 g ciasteczek digestive
✅120 g masła

Masa serowa:
✅1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu
✅4 jajka rozm. L
✅200 g pasty z pistacji
✅1 budyń 40 g np. waniliowy lub śmietankowy (miałam pistacjowy)
✅150 g cukru
✅1 łyżeczka esencji waniliowej
✅50 g masła

Krem pistacjowy na wierzch:
✅250 g serka
✅50 g pasty z pistacji
✅150 g śmietanki 30% lub 36%
✅3 łyżki cukru pudru

✅dodatkowo pistacje do posypania wierzchu.

Sernik pistacjowy – wykonanie:

✅Zrób spód do sernika. Zmiel na miałko ciasteczka i roztop masło. Wymieszaj wszystko dobrze i wyłóż na spód formy do pieczenia. Moja forma miała wymiary 24×24 cm. Wstaw do lodówki.

✅Do dużej miski przełóż ser, wsyp przesiany przez sitko cukier puder i wymieszaj do połączenia. Wlej roztopione i ostudzone masło, wymieszaj tylko do połączenia. Wbij jajka, dodaj esencję waniliową oraz proszek budyniowy. Dodaj pastę z pistacji i wymieszaj wszystko do połączenia składników.

✅Wylej masę serową na spód ciasteczkowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni grzałka góra dół. Przed włożeniem sernika do piekarnika możesz wstawić naczynie z gorącą wodą na sam spód piekarnika. Piecz ok. 1 godziny i 30 minut (max).

✅Gdy sernik ostygnie zrób krem pistacjowy, który wyłożysz na wierzch. W misce rozwierć mascarpone, wlej śmietankę i wsyp cukier. Dodaj pastę pistacjową i wszystko dokładnie wymieszaj na puszystą masę. Dla przełamania smaku możesz zetrzeć odrobinę skórki z limonki. Wyłóż masę na wierzch ciasta i oprósz posiekanymi pistacjami.

Smacznego!
Lidka

Piekąc ciasto sugerowałam się przepisem z bloga Aniagotuje.pl


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x