Pierogi z kapustą i pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pierogi to popularny polski przysmak.

Przygotowujemy je na okazje i bez okazji. Polacy kochają pierogi! Na Wigilię lepimy je również i to najczęściej z kapustą, grzybami lub pieczarkami, a w zależności od regionu również z kaszą gryczaną. Na święta najczęściej gotuję z kapustą kiszoną i grzybami, ale również jak w tym przepisie z pieczarkami. Grzyby wiadomo są smaczniejsze, ale nie zawsze są na wyciągnięcie ręki, no np. nie chce się iść do pomieszczenia gospodarczego do dużej zamrażarki 😉 Bywa. Jednak ta wersja jest bardzo smaczna również i polecam. Najlepsze dla mnie są odsmażane, a Wy jakie lubicie najbardziej?

Co jest istotne w tym przepisie to olej rzepakowy. W innych przepisach świątecznych często o nim wspominam. Jest bardzo popularny w moich stronach, a ja pochodzę spod Lublina. Na lubelszczyźnie popularny jest również olej lniany, ale „ja na rzepakowym chowana” i taki właśnie bardzo nam wszystkim w rodzinie smakuje. Jest to olej tłoczony na zimno w temperaturze poniżej 35 stopni i nie zawiera żadnych konserwantów. Żółte pola rzepaku to nie tylko piękny widok i tło do zdjęć, ale również po wysuszeniu i przerobieniu smak i zdrowie. Tu przytoczyłabym historię mojego dzieciństwa, gdy każdy rolnik miał „hektary” i praktycznie każdy jak i mój tata jeździł wozem z rzepakiem do tłoczenia, a potem wracał z gotowymi buteleczkami wypełnionymi olejem. Mama zawsze oceniała kolor, smakowała a potem jedliśmy chleb posmarowany olejem z dodatkiem cebuli i soli. Tak mam do dzisiaj. Całą praktycznie Wigilię przygotowujemy na tym oleju.
Zapraszam Cię na przepis i dodam, że proporcje składników możesz zmodyfikować. Życzę smacznego i pytaj, jeśli masz wątpliwości.

Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Pierogi z kapustą i pieczarkami – składniki:

✅500 g kapusty kiszonej
✅250 g pieczarek
✅1 cebula
✅olej rzepakowy
✅sól, czarny pieprz
Na ciasto:
✅300 g mąki pszennej
✅3 łyżki oleju roślinnego
✅szczypta soli
✅woda 70 stopni C. ok. 3/4 szklanki (+-)

Pierogi z kapustą i pieczarkami – wykonanie:

✅Kapustę odciśnij z soku i posiekaj bardzo drobno. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju rzepakowego i przesmaż kapustę. Gdy zauważysz, że płyny odparowały zbyt szybko, to podlej odrobiną wody. Przykryj pokrywką i duś kapustę na małym ogniu do miękkości.
✅W drugiej kolejności na patelni podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj następnie pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smaż dotąd aż płyn odparuje.
✅Przełóż pieczarki do kapusty, wymieszaj i smaż bez przykrycia dotąd aż nie zauważysz już żadnych płynów na patelni. Przypraw solą i pieprzem i odstaw do ostudzenia.
✅Zrób ciasto na pierogi. Mąkę przesiej, wlej część wody, olej i szczyptę soli. Wymieszaj. Dolewaj wodę w razie potrzeby. Ciasto ma być miękkie, plastyczne. Jak zauważysz, że jest za suche to dolej wody.
✅Rozwałkuj ciasto, wykrój kółka, nałóż farsz na ciasto i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 1 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x