Pyszna marynata do mięsa drobiowego.
Pieczone pałki, czyli podudzia kurczaka są bardzo popularne w naszej polskiej kuchni. Jest wiele pomysłów na ich przyprawienie, zamarynowanie i dzisiaj podsuwam jeden z tych miliona. Podstawowymi przyprawami do mięsa drobiowego są: sól, papryka słodka, czosnek. Wystarczą tylko te trzy przyprawy, by mięso po upieczeniu było smaczne. Chętnie po nie sięgam i często urozmaicam innymi typu cebula w proszku, zioła, pieprz, limonka, cytryna. Dzisiaj głównym składnikiem mojej marynaty był słodki sos chilli. Wyszło smacznie i zachęcam by właśnie tak przygotować ulubione kawałki drobiu. Jeśli szukasz innych przepisów na mięso drobiowe, wystarczy w zakładce wybrać „drób” i znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na marynaty i sosy do kurczaka.
Pieczone pałki z kurczaka – składniki:
✅1 kg pałek z kurczaka
✅3 łyżki słodkiego sosu chilli
✅1 łyżeczka soli
✅1 łyżeczka granulowanego czosnku
✅1 łyżeczka granulowanej cebuli
✅2 łyżki soku z cytryny
✅1 łyżeczka tymianku
✅1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
✅3 łyżki oleju
Pieczone pałki z kurczaka – wykonanie:
Pałki z kurczaka osusz. W misce wymieszaj składniki na marynatę i włóż mięso. Obtocz pałki z każdej strony, przykryj i pozostaw na ok. 1-2 godziny by przeszły smakiem przypraw. Możesz zostawić również na całą noc i z pewnością będą smaczniejsze.
Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez przykrycia ok. 45 minut – jeśli widelec wbija się gładko są gotowe.
Smacznego!
Lidka