Poznaj przepis na deser limonkowy, który łączy w sobie świeżość cytrusów i kremową delikatność. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, romantyczne kolacje i wyjątkowe chwile!
Deser limonkowy to coś więcej niż tylko słodka przekąska. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę przygotowania i wyjątkowy smak. Lekka, kremowa konsystencja z wyraźną nutą cytrusowej świeżości sprawia, że doskonale sprawdzi się ten deser na każdą okazję. Może to być również słodki akcent na Walentynki – subtelny, ale wyrazisty w smaku. Przygotowanie go potrwa kilka krótkich chwil, a efekt końcowy fenomenalny!
W przygotowaniu tego deseru nie ma nic trudnego. Wystarczy kilka składników które zazwyczaj mamy w domu i stworzysz coś naprawdę pysznego i efektownego. Idealne zakończenie obiadu lub popołudniowej kawy.
Przepis jest bardzo elastyczny i możesz wzbogacić go swoimi pomysłami: owocami lub czekoladą. Jestem pewna, że limonkowy deser stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów.
Tu obejrzysz filmik jak przygotowałam ten deser:
Deser limonkowy – składniki:
✅25 g masła
✅150 g ciastek digestive
✅200 ml mleka skondensowanego słodzonego
✅sok z 2 limonek
✅starta skórka z całej limonki
✅200 ml śmietanki 36%
Deser limonkowy – wykonanie:
- Przygotowanie ciastek:
- masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu
- ciastka zmiksuj w blenderze lub rozdrobnij na drobne okruchy za pomocą wałka i woreczka foliowego.
- Przygotowanie kremu limonkowego:
- mleko skondensowane ubij przez kilka minut, aż stanie się puszyste
- dodaj do niego sok oraz startą skórkę z limonki i ubijaj jeszcze chwilę
- Przygotowanie bitej śmietany:
- schłodzoną śmietankę 36% ubij na sztywno za pomocnikiem miksera lub kuchennej trzepaczki
- Warstwowe układanie:
- na dno szklanek wysyp pokruszone ciasteczka
- na ciasteczka mleko skondensowane
- na wierzch dodaj ubitą śmietankę
- Dekoracja i podanie:
- oprósz świeżo startą skórką z limonki, co doda świeżości
- wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę
Porady i inspiracje
- możesz udekorować deser plastrami limonki lub listkami świeżej mięty również dla efektu wizualnego.
- jeśli lubisz wyrazisty słodki smak to zetrzyj czekoladę na wierzch
- jeśli chcesz nadać mu chrupkości, możesz oprószyć wierzchołek pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami.
- limonkę można zamienić na cytrynę
- WAŻNE: dodaj na początku sok z 1 limonki i jak jest potrzeba dodaj sok z drugiej
Smacznego!
Lidka