Cześć!
Pełnia sezonu na świeże warzywa skłoniła mnie do połączenia smaków w jednym daniu.
Zawsze kiedy dojrzewa papryka na ogrodzie robię leczo. Czasami takie proste z trzech składników: papryki, pomidora i kiełbasy. Czasem właśnie takie jak teraz „na bogato”.
Wrzuciłam do jednego garnka wszystko, co miał mi do zaoferowania mój ogród i półki z marketu 🙂
Składniki:
* 1 laska kiełbasy
* 1 mała cukinia
* 2 papryki ( miałam pomidorową)
* 1 cebula czerwona
* 1/2 puszki czerwonej fasoli
* 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
* 1 pomidor
* 6 pieczarek
* 2 łyżki kukurydzy
* 1 łyżka oleju
* sól, papryka ostra i słodka
Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.
Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki pokroiłam i dodałam do podsmażonej kiełbasy. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 6 minut.
Po tym czasie dodałam słoiczek przecieru i fasolę. Chwilkę jeszcze całość gotowałam bez przykrycia. Posypałam całość kukurydzą i przyprawiłam do smaku solą i paprykami.
Zanim podałam obiad chwilkę poczekałam aż się przegryzie smakiem warzyw i przypraw.
Smacznego!
Lidka
Fajna opcja z czerwoną fasolą, chętnie zrobię według tego przepisu.
Leczo bardzo lubimy!