Ciasta i desery

Fiona – ciasto

Pinterest LinkedIn Tumblr
Cześć!
Coś w sam raz dla naszych dzieciaczków. Kolorowe, soczyste ciasto o bajecznej nazwie Fiona.
Chyba nadchodzi pora by na mojej stronie wyczarować kompana dla tego właśnie ciasta i niedługo upiec Shreka 🙂 
Fiona w wykonaniu jest bardzo prosta. jednak zanim ją zrobiłam wprowadziłam kilka zmian od siebie. 
Biszkopt:

* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 1 budyń waniliowy albo śmietankowy
* 2 łyżki mąki pszennej 
* szczypta soli
* duże opakowanie cukru waniliowego
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru. 
Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera.
Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam. 
Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut. 
Masa:

* 900 ml soku malinowego
* 3 budynie malinowe
* 2-3 łyżki cukru
* 2 opakowania delicji malinowych
W 200 ml soku rozmieszałam budynie a pozostałą część zagotowałam z cukrem. 
Dolałam rozmieszany budyń z sokiem do gotującego się soku i energicznie wymieszałam. 
Masa śmietanowa:

* 300 ml śmietany 18 %
* 200 ml śmietanki 30 %
* 2 opakowania galaretki malinowej
* 1 łyżeczka żelatyny
* 1 łyżka cukru pudru
Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem.
Dolałam – wcześniej już rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej. 
Zanim doleje się rozpuszczoną żelatynę z galaretką do ubitej śmietany, trzeba ją dobrze wystudzić. 
Na wystudzony biszkopt wylałam jeszcze ciepły budyń z soku. 
Wyłożyłam delicje a na górę wylałam masę śmietanową. 
Górę polałam galaretką malinową wykonaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Wykorzystałam również te pół opakowania galaretki, co mi pozostało po dodaniu do masy śmietanowej. 
Tu się muszę przyznać do klęski. Galaretka wypłynęła mi bokami….Także warto masą śmietanową zabezpieczyć dobrze szczeliny pomiędzy ciastem a blaszką. 
Ciasto wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia było gotowe do jedzenia. 
Fajny pomysł na przyjęcia dla dzieci, dla nas samych lekka słodycz podczas upalnych dni 🙂
Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
doswiadczaj.pl
2 lat temu

Genialny przepis 😉

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x