Prosto ze wsi

Pomałyga – mamałyga – fusia – lamięszka

Pinterest LinkedIn Tumblr
Cześć!
Troszkę dziś zaszalałam i wróciłam wspomnieniem do lat dziecięcych. 
Bardzo często na naszym stole gościło danie o jakże wielu nazwach: pomałyga, mamałyga, fusia, psiocha.
Tak proste danie a nazwę swoją zawdzięcza chyba tylko regionowi w jakim się je robi. 
Bardzo szybkie, nie wymagające szczególnego przyłożenia się do jego wykonania jedzenie. 
Na wsi często gotowane, kiedy nadmiar prac polowych nie sprzyjał pobytowi w kuchni.
Składniki mocno niewyszukane. Jednak swoją prostotą pomałyżka daje radę zapchać brzuchy 🙂 

Składniki:

* ziemniaki
* topiona słoninka
* śmietana 18% lub 30%
* sól
* 2 łyżki mąki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. 
Kiedy już były miękkie odlałam wodę zostawiając jej 1/3 wysokości ugotowanych ziemniaków. 
Posypałam całość mąką i szybko wyrobiłam tłuczkiem do ziemniaków. 
Zrobiłam zasmażkę z topionej słoninki i śmietany. 
Do 5 łyżek stopionej słoninki ze skwarkami dodałam 2 łyżki śmietany. Całość chwilę gotowałam w patelni. 
Polałam zasmażką fusię i podawałam z kiszonym ogórkiem.
Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Shikatemeku
2 lat temu

Jak byłam młodsza tez to jadłam, mniam! 😉

Iwetta Żelaznowska
2 lat temu

mniam 🙂 moja mama robi to często na obiad 🙂 uwielbiam to! 🙂

Unknown
1 rok temu

Ja znam to pod nazwą Kulasza. Co wieś to inna nazwa. Ale smak nie zapomniany

Unknown
1 rok temu

U nas mama to robiła pod nazwą "dziady" Tylko wyrabiała ręką lub łyzką kluseczki

szuanna
1 rok temu

u mnie,
babcia i mama robią podobnie i to nazywa się u nas PRAŻOKI(polane tłuszczykiem ze skwarkami i cebulka, a "dziad" to była kapusta taka na rzadko(aromatyczna z kawałkami mięska)…pycha!!!

Monia Optymistka
1 rok temu

u mnie to nazywa się psiocha 😉

Di bloguje
7 miesięcy temu

Niby to nic takiego, ale smakuuuje <3

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x