Cześć!
Pewnego dnia w odwiedziny do córki przyszły przyjaciółki. Jedna z nich przyniosła sałatkę ze szpinaku z fetą i boczkiem. Poczęstowały mnie tym przysmakiem i podkreślę raz jeszcze, że był to przysmak!
Całe szczęście nie musiałam długo prosić o przepis. Tu muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo 🙂
Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę.
Składniki:
* 15 dkg szpinaku świeżego
* 10 dkg boczku wędzonego
* ok. 10 dkg sera typu feta
* kilka suszonych pomidorów w zalewie
* pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa
Składniki na sos:
* 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego
* 1 łyżka majonezu
* 2 ząbki czosnku
* natka pietruszki (opcjonalnie)
Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również natkę z pietruszki.
Odstawiłam sos na pół godzinki do lodówki, żeby przegryzł się smakiem.
Boczek pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm.
Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta. Wszytko delikatnie polałam sosem i przykryłam następną porcją liści. Robiłam tak dopóki nie skończyły mi się przygotowane produkty.
Fajnie jest również sosem polewać wyłożoną na talerzyk sałatkę. To już kwestia upodobania 🙂
Sosu ani sałatki nie soliłam. Wystarczająco dużo soli ma ser a nawet boczek.
Miałam gotowe pieczywo czosnkowe i pokroiłam je na drobne kromki. Rozgrzałam tłuszcz na patelni co pozostał po smażeniu boczku i podpiekłam kromki na rumiano z każdej strony.
Tak przygotowane grzanki były dodatkiem do mojej sałatki 🙂
Można również pokroić w kostkę chleb albo bułkę, podsmażyć na tłuszczu i takimi grzankami posypać sałatkę. Ja wolałam wersję z grzanką z boku a nie w sałatce.
Zamiast boczku można dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Będzie smakowało równie wyśmienicie!
Smacznego!
Lidka
Prosta i smaczna,mniaaaaaam
dziękuję 🙂 była bardzo smaczna 🙂
Świetne połączenie!