Rollsy z pieczarkami i serem (ślimaczki z ciasta francuskiego)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Bardzo fajna przekąska nie tylko na spotkania towarzyskie, ale chociażby na …śniadanie 🙂

Zrobiłam ostatnio takie rollsy dzieciakom na śniadanie i były zachwycone!

Składniki:

* 1 płat ciasta francuskiego
* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* bazylia, oregano
* ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach
* kilka pieczarek (ok. 6 szt.)

Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek i posmarowałam nim blat ciasta francuskiego.
Oprószyłam bazylią i oregano.

Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto.

Na ser żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki.

Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki.

Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić się.

Moje rollsy zniknęły na ciepło, nie zdążyły ostygnąć 🙂

Notatki:
* można użyć soli do koncentratu, bądź posolić pieczarki, ale ze względu na to, że ser był słony nie prószyłam solą. Przyprawić wedle własnego smaku.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

U nas też byłyby spałaszowane zanim zdążyłyby ostygnąć😂😂
MNIAM mniam mniam mniam :-):-)

Cynamonowe szczęście

proste i pyszne to jest to 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x