Cześć!
Trochę inne wydanie wątróbki niż tradycyjne.
Polecam, to jest bardzo smaczne!
Składniki:
* 1 kg wątróbki drobiowej
* 20 dkg pieczarek
* 1 duża cebula
* 1/2 szklanki śmietanki 30%
* 2-3 liście laurowe
* 6 ziarenek ziela angielskiego
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* mleko do moczenia wątróbki ok. 0,5 l
* 3 łyżki masła
Wątróbkę oczyściłam ze zbędnych błonek, żółci. Opłukałam i namoczyłam na kilka godzin w mleku.
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przemieszałam i dodałam pokrojone pieczarki. Wszystko chwilkę smażyłam.
Odsunęłam na patelni cebulę i pieczarki i w to miejsce wyłożyłam odsączoną z mleka wątróbkę. Dorzuciłam ziele ie liść laurowy. Przesmażyłam z każdej strony wątróbkę i wymieszałam z wcześniej odsuniętą na patelni cebulą i pieczarkami.
Chwilę jeszcze wszystko smażyłam do momentu aż wątróbka napuchła i nie wyciekała z niej krew.
Dolałam śmietankę i krótko podgrzałam całość. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Odstawiłam na kilka minut, by całość naszła smakiem.
Bardzo smaczne i delikatne wydanie wątróbki.
Notatki:
* z 1 kg wątróbki po oczyszczeniu odchodzi ok. 10 dkg zbędnych części
* przyprawić ulubionymi ziołami wedle smaku
* jeśli wątróbka początkowo będzie przywierać do patelni dołożyć łyżkę masła
* w mleku moczyłam wątróbkę 2 godziny, można dłużej
Smacznego!
Lidka
Lubimy wątróbkę. Musimy skorzystać z przepisu i przyrządzić.
Pyszny sposób na wątróbkę.
Na pewno wypróbuję…co za nietypowe połączenie smaków!
a ja za wątróbką nie przepadam 😉