Cześć!
Nie ma to ja swoje domowe pieczywo.
Te bułeczki są pyszne i nie wątpię, że pokochacie je tak jak ja i moja rodzina. Zachęcam do ich upieczenia!
Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 3/4 szklanki letniej wody
* 2 dkg drożdży
* 1,5 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki mleka
* ziarna sezamu, maku i słonecznika
Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże.
Wszystko razem zagniotłam na jednolitą masę.
Po 10 minutach zagniotłam ponownie i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką.
Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.
Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.
Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Smacznego!
Lidka
Świetne buły 🙂
dziękuję! <3
domowe najlepsze 🙂 ale jakoś nie mogę się zmobilizować by upiec 😉
Bułki są rewelacyjne!! Polecam!!
Ale wyglądają smakowicie…muszę się zmobilizować i zrobić.