Pyszne ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem.
Takie ciastka mogą również być drożdżówką idealną na śniadanie. Bardzo prosty wypiek, który mam nadzieję posmakuje Ci. W przygotowaniu ciastka są bardzo proste, ponieważ do zrobienia ich będzie Ci potrzebne ciasto francuskie, które możesz kupić w każdym właściwie markecie oraz jabłka. Przypraw jabłka wedle własnego smaku. Ciasto francuskie możesz pokroić w kwadraty i skleić później w trójkąty. Będą pięknie wyglądać, gdy brzegi wykroisz radełkiem do ciasta. Piecz wedle wskazówek producenta na opakowaniu ciasta francuskiego. Ten przepis kiedyś widziałam na Tik Toku i zapamiętałam go….bo jest tak prosty, ale apetyczny! Zapraszam na obłędne w smaku ciastka francuskie z jabłkami.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Ciastka z jabłkami i cynamonem – składniki:
2 rulony gotowego ciasta francuskiego
800 g jabłek
brązowy cukier
cynamon
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Ciastka z jabłkami i cynamonem – wykonanie:
Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wyłóż jabłka. Mieszaj do momentu aż jabłka puszczą soki. Wsyp cukier do smaku. Ja wsypałam ok. 3 łyżek. Mieszaj aż cukier rozpuści się. 30 ml wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do prażących się jabłek. Wsyp cynamon do smaku, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Każdy rulon ciasta francuskiego rozwiń i podziel na 6 kawałków. Na każdą połówkę kawałka ciasta wyłóż tyle jabłek byś mógł zlepić brzegi. Staraj się by jabłka nie zamoczyły brzegów ciasta, ponieważ wtedy źle się skleja. Każde ciasteczko posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp cukrem. Piecz w 200 stopniach grzałka góra-dół przez ok 15-20 minut – aż zaczną nabierać brązowego koloru.
Smacznego!
Lidka