Pyszna propozycja na śniadanie na słodko. Myślę, że taki pudding skusi do pałaszowania niejednego małego niejadka.
Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i można cieszyć się pysznym śniadaniem. Proste składniki, czyli zwykły ryż i mleko, kilka smacznych dodatków, by przygotować takie danie. To jeden z naprawdę wielu sposobów na smaczne ugotowanie ryżu, a możesz go ugotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Myślę, że ryż z cynamonem i jabłkiem będzie pysznym pomysłem, dodaj świeże lub mrożone owoce i zrobisz pudding ryżowy owocowy. Mniaaam! Pysznego śniadania wszystkim życzę.
Pudding ryżowy czekoladowy – składniki:
100 g ryżu
500 ml mleka
do wyboru: 2 łyżki masła czekoladowego lub 1 łyżka masła i kilka kostek czekolady mlecznej (ew. kakao)
cukier do smaku
garść rodzynek
cytrusy lub orzechy do posypania
Pudding ryżowy czekoladowy – wykonanie:
Do rondelka przelej mleko, wsyp ryż i ustaw pod garnkiem mały ogień. Gotuj pudding bez przykrycia, wolno aż do momentu wchłonięcia przez ryż mleka, ryż ma być miękki. Gdyby mleko zbyt szybko się wygotowało, to dolewaj w miarę potrzeby. Pod koniec gotowania dodaj masło, ja miałam czekoladowe, ale jeśli nie masz takiego z powodzeniem możesz użyć masła 82% i kilku kostek czekolady lub kakao. Dodaj garść rodzynek i jeśli uznasz, że danie jest mało słodkie dopraw delikatnie cukrem. Świetnie smakuje pudding czekoladowy w towarzystwie cytrusów.
Smacznego!
Lidka