Syrniki to placuszki zrobione z białego sera, popularne w kuchni rosyjskiej.
Syrniki albo inaczej serniczki, to placuszki zrobione głównie z białego sera i usmażone na patelni. Puchate i rozpływające się w ustach placki są idealnym pomysłem na śniadanie. Ja swoje serniczki podaję z bitą śmietaną i owocami, takie wydanie jest bardzo sycące.
Do zrobienia syrników użyłam ricotty, ale możesz użyć zwykłego białego sera mielonego. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie by utoczyć z niego wałek, nabieraj je wtedy łyżką i oprósz mąką, następnie wykładaj na rozgrzaną patelnię. Finalnie jest klejące i może się wydawać, że nie jest możliwe zrobienie wałka, ale oprósz matę mąką i wałek również, mi to się udaje zrobić.
Mąkę w cieście możesz zastąpić kaszą manną, to już zależy od Ciebie, co dodasz.
Syrniki – placuszki rosyjskie – składniki:
250 g mielonego białego sera lub ricotty
1 jajko
ok. 80 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
mąka do podsypywania
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Syrniki – placuszki rosyjskie – wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć, ciasto będzie kleiste
- podsyp mąką matę, wyłóż ciasto i uformuj wałek
- odcinaj z wałka po ok. 2-3 cm ciasta i formuj zgrabne placuszki
- smaż na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor
Smacznego!
Lidka
Syrniki bardzo lubię i ubolewam, że nie mogę sobie na nie pozwolić częściej