Syrniki – placuszki z sera

Autor Pieprzyć z Fantazją

Syrniki to placuszki zrobione z białego sera, popularne w kuchni rosyjskiej.

Syrniki albo inaczej serniczki, to placuszki zrobione głównie z białego sera i usmażone na patelni. Puchate i rozpływające się w ustach placki są idealnym pomysłem na śniadanie. Ja swoje serniczki podaję z bitą śmietaną i owocami, takie wydanie jest bardzo sycące.
Do zrobienia syrników użyłam ricotty, ale możesz użyć zwykłego białego sera mielonego. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie by utoczyć z niego wałek, nabieraj je wtedy łyżką i oprósz mąką, następnie wykładaj na rozgrzaną patelnię. Finalnie jest klejące i może się wydawać, że nie jest możliwe zrobienie wałka, ale oprósz matę mąką i wałek również, mi to się udaje zrobić.
Mąkę w cieście możesz zastąpić kaszą manną, to już zależy od Ciebie, co dodasz.

Syrniki – placuszki rosyjskie – składniki:

250 g mielonego białego sera lub ricotty
1 jajko
ok. 80 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

mąka do podsypywania
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Syrniki – placuszki rosyjskie – wykonanie:

  • wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć, ciasto będzie kleiste
  • podsyp mąką matę, wyłóż ciasto i uformuj wałek
  • odcinaj z wałka po ok. 2-3 cm ciasta i formuj zgrabne placuszki
  • smaż na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Syrniki bardzo lubię i ubolewam, że nie mogę sobie na nie pozwolić częściej

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x