Drobiowe kotleciki Szu Szu

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Do zrobienia kotlecików Szu Szu zainspirowała mnie zaprzyjaźniona blogerka Słodko Słodka – przepis
Wyglądały tak smakowicie, że skusiłam się i wypróbowałam przepis. 
Takie kotleciki zrobię jeszcze nie raz na obiad, bo okazały się bardzo pyszne!
Domownicy stwierdzili, że jest to świetna imprezowa przekąska z dodatkiem oczywiście  sosu czosnkowego.
Składniki:

 * 60 dkg piersi z kurczaka
* 3 żółtka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki śmietany
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* pieprz (opcjonalnie)
* olej do smażenia


Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi  kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony. 
W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam.
Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor. 
Podawałam z ziemniakami i sałatką.
Notatki:
* miałam śmietanę 18%
* przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem
* świetna przekąska na imprezy
* podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Też robiłam mnóstwo razy. Bardzo je lubię.

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x