Kotleciki szu szu to popularne kotleciki drobiowe.
Panierka do tych kotletów przypomina nieco panierkę robioną często w kuchni azjatyckiej, ale naprawdę nie mam bladego pojęcia skąd nazwa dla tych kotletów. W tej chwili należy skupić się na smaku czy wykonaniu. Bardzo łatwo je przygotować, dodatkami są składniki, które dostępne są w każdej kuchni. Mięso jest soczyste i jest idealnym kąskiem obiadowym. Proponuję je również jako przekąskę na np. piknik, ponieważ z dodatkiem sosu czosnkowego będą smakować wyśmienicie. Proponuję podzielić wtedy mięso na mniejsze kawałki tak „do ręki”. Mięso jak najbardziej możesz przyprawić wedle własnego smaku.
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
i obejrzenia filmu jak zrobiłam te kotleciki.
Składniki na kotleciki szu szu:
✅60 dkg piersi z kurczaka
✅3 żółtka
✅3 łyżki mąki ziemniaczanej
✅2 łyżki śmietany 18%
✅3 ząbki czosnku
✅1 łyżeczka soli
✅1/2 łyżeczki papryki słodkiej
✅1/3 łyżeczki papryki ostrej
✅pieprz (opcjonalnie)
✅olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.
W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam.
Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor.
Smacznego!
Lidka
Też robiłam mnóstwo razy. Bardzo je lubię.