Cześć!
To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim 🙂
Składniki:
* 50 dkg mąki
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 3 dkg drożdży
* 1/3 szklanki cukru
* 10 dkg masła
* 2 jajka
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* szczypta soli
* śliwki
Na kruszonkę:
* 15 dkg mąki
* 10 dkg cukru
* 10 dkg masła
Mąkę przesiałam do miski.
Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do kubeczka z ciepłym mlekiem dodałam drożdże, połowę odmierzonego wcześniej cukru, dwie łyżki mąki z odmierzonej i wymieszałam rozbijając tym samym grudki z mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski.
Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto.
Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki.
Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika.
Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta.
Smacznego!
Lidka
jedno z ukochanych ciast!