Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim 🙂

Składniki:

* 50 dkg mąki
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 3 dkg drożdży 
* 1/3 szklanki cukru
* 10 dkg masła
* 2 jajka
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* szczypta soli

* śliwki

Na kruszonkę:

* 15 dkg mąki
* 10 dkg cukru
* 10 dkg masła
Mąkę przesiałam do miski. 
Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do kubeczka z ciepłym mlekiem dodałam drożdże, połowę odmierzonego wcześniej cukru, dwie łyżki mąki z odmierzonej i wymieszałam rozbijając tym samym grudki z mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski.
Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto.
Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki.
Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika. 
Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta. 
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
4 lat temu

jedno z ukochanych ciast!

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x