Ciasto Łaciate – z gotowaną masą serową i czekoladowym wzorem

Autor Pieprzyć z Fantazją
ciasto łaciate

Są takie przepisy, które zostają z nami na lata. Czasem dostajemy je od kogoś bliskiego, czasem próbujemy u kogoś raz – i już nie możemy się oprzeć, by nie robić ich częściej. Dla mnie takim właśnie wypiekiem jest ciasto Łaciate – klasyk, który wygląda efektownie, a wcale nie jest trudny w przygotowaniu.

To ciasto to połączenie dwóch rodzajów biszkoptu – białego i kakaowego – przełożonych gorącą, gotowaną masą serową. Całość wieńczy polewa z dwóch rodzajów czekolady: mlecznej i białej, które tworzą piękny, łaciaty wzór. Wygląda, jakby wymagało mnóstwa pracy, ale w rzeczywistości wszystko jest bardzo proste – a smak wynagradza każdą chwilę spędzoną w kuchni.

Sprawdzi się doskonale na wszelkie okazje: imieniny, święta, rodzinne spotkania i domowe „coś słodkiego do kawy”. A jeśli masz w domu miłośników serników i ciast czekoladowych, możesz być pewna, że będą zachwyceni.

Składniki i przygotowanie:

Ciasto białe:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj do uzyskania lśniącej masy. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet. Odstaw na bok.

Ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj porcjami cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszaj.

Na blaszkę (ok. 24 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj na zmianę porcje ciasta białego i ciemnego. Piecz w 180°C przez 45 minut.

Masa serowa (gotowana):

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła

W garnku rozpuść masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj twaróg i żółtka, mieszaj do połączenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w mleku i wlej do gotującej się masy. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Gorącą masą przełóż wcześniej przekrojone wzdłuż ciasto (na trzy blaty). Szybko składaj warstwy, aby masa nie zdążyła za bardzo stężeć.

Polewa:

  • 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30% (do każdej czekolady osobno)
  • 3 łyżki wody (do rozpuszczania czekolady)

W dwóch rondelkach rozpuść czekolady z odrobiną wody i śmietanki, tworząc dwie osobne polewy. Wylewaj je na wierzch ciasta naprzemiennie, tworząc łaciaty efekt.

Wystudź i wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała. Smakuje najlepiej na drugi dzień!

FAQ – najczęstsze pytania:

Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej?
Tak – nawet warto! Masa serowa potrzebuje kilku godzin w lodówce, by dobrze stężała.

Czym zastąpić ser mielony?
Możesz użyć serka z wiaderka, ale najlepiej wybrać dobrej jakości ser bez dodatków i o stałej konsystencji.

Jakie czekolady najlepiej sprawdzą się do polewy?
Najlepsze będą czekolady o wysokiej zawartości kakao i śmietanki – mleczna lub deserowa oraz biała.

Czy ciasto nadaje się do mrożenia?
Raczej nie – masa serowa może stracić strukturę po rozmrożeniu.

Wypróbuj również ciasto z serem Balladyna!

Smacznego!
Lidka

 
ciasto łaciate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.7 30 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
5 lata temu

Pyszne ciacho 🙂

Di bloguje
5 lata temu

Ciasto wygląda przepysznie!

Lena
5 lata temu

wygląda przepysznie 🙂

Ruda
5 lata temu

prezentuje się znakomicie!

Unknown
5 lata temu

Czy te oba ciasta sa kladzionne na blache w szachownice czy rowno bo. wyglada jak szachownnica

Unknown
5 lata temu

Czy może być ser z wiaderka np waniliowy

Unknown
5 lata temu

Czy można prosić o cały przepis tego ciasta laciate ciasto

Unknown
5 lata temu

dziękuje za przepis piekłam teraz je na impreze rodzinną to był hit wszystkim bardzo smakował i choć były różne ciasta to zdobyło największe uznanie

Nat
5 lata temu

Ciasto wygląda obłędnie. Muszę je zrobić kiedy będę spodziewała się gości – mam nadzieję że smakuje tak jak wygląda

Halina
Halina
2 lata temu

Jest przepyszny

Translate »
13
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x