Są takie przepisy, które zostają z nami na lata. Czasem dostajemy je od kogoś bliskiego, czasem próbujemy u kogoś raz – i już nie możemy się oprzeć, by nie robić ich częściej. Dla mnie takim właśnie wypiekiem jest ciasto Łaciate – klasyk, który wygląda efektownie, a wcale nie jest trudny w przygotowaniu.
To ciasto to połączenie dwóch rodzajów biszkoptu – białego i kakaowego – przełożonych gorącą, gotowaną masą serową. Całość wieńczy polewa z dwóch rodzajów czekolady: mlecznej i białej, które tworzą piękny, łaciaty wzór. Wygląda, jakby wymagało mnóstwa pracy, ale w rzeczywistości wszystko jest bardzo proste – a smak wynagradza każdą chwilę spędzoną w kuchni.
Sprawdzi się doskonale na wszelkie okazje: imieniny, święta, rodzinne spotkania i domowe „coś słodkiego do kawy”. A jeśli masz w domu miłośników serników i ciast czekoladowych, możesz być pewna, że będą zachwyceni.
Składniki i przygotowanie:
Ciasto białe:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj do uzyskania lśniącej masy. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet. Odstaw na bok.
Ciasto ciemne:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj porcjami cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszaj.
Na blaszkę (ok. 24 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj na zmianę porcje ciasta białego i ciemnego. Piecz w 180°C przez 45 minut.
Masa serowa (gotowana):
- 1 kg twarogu mielonego
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 16 g cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła
W garnku rozpuść masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj twaróg i żółtka, mieszaj do połączenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w mleku i wlej do gotującej się masy. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Gorącą masą przełóż wcześniej przekrojone wzdłuż ciasto (na trzy blaty). Szybko składaj warstwy, aby masa nie zdążyła za bardzo stężeć.
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30% (do każdej czekolady osobno)
- 3 łyżki wody (do rozpuszczania czekolady)
W dwóch rondelkach rozpuść czekolady z odrobiną wody i śmietanki, tworząc dwie osobne polewy. Wylewaj je na wierzch ciasta naprzemiennie, tworząc łaciaty efekt.
Wystudź i wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała. Smakuje najlepiej na drugi dzień!
FAQ – najczęstsze pytania:
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej?
Tak – nawet warto! Masa serowa potrzebuje kilku godzin w lodówce, by dobrze stężała.
Czym zastąpić ser mielony?
Możesz użyć serka z wiaderka, ale najlepiej wybrać dobrej jakości ser bez dodatków i o stałej konsystencji.
Jakie czekolady najlepiej sprawdzą się do polewy?
Najlepsze będą czekolady o wysokiej zawartości kakao i śmietanki – mleczna lub deserowa oraz biała.
Czy ciasto nadaje się do mrożenia?
Raczej nie – masa serowa może stracić strukturę po rozmrożeniu.
Wypróbuj również ciasto z serem Balladyna!
Smacznego!
Lidka
Pyszne ciacho 🙂
Ciasto wygląda przepysznie!
wygląda przepysznie 🙂
prezentuje się znakomicie!
Czy te oba ciasta sa kladzionne na blache w szachownice czy rowno bo. wyglada jak szachownnica
Nie, one są wylewane na zmianę. Stąd taki łaciaty wygląd 🙂
Czy może być ser z wiaderka np waniliowy
Czy można prosić o cały przepis tego ciasta laciate ciasto
to jest cały przepis 🙂
dziękuje za przepis piekłam teraz je na impreze rodzinną to był hit wszystkim bardzo smakował i choć były różne ciasta to zdobyło największe uznanie
Ciasto wygląda obłędnie. Muszę je zrobić kiedy będę spodziewała się gości – mam nadzieję że smakuje tak jak wygląda
Jest przepyszny
Cieszę się, że smakuje! <3