Przekąski roladki a’la pizza

Autor
Cześć!
Te roladki z ciasta francuskiego podbiły nasze serca zresztą i nie tylko nasze. Smakowały naszym gościom, co było dla mnie szczególnym uznaniem 🙂
Banalne  wykonaniu a smaczne niesamowicie! Proste, bo wystarczy gotowy płat ciasta francuskiego i składniki, które lubimy np. w pizzy.
Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach.
 
Składniki:
 
* 1 gotowy płat ciasta francuskiego
* ok. 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* bazylia, oregano i sól
* 10 dkg żółtego sera
* ok. 6 plastrów szynki (cienko pokrojonej)
* kapary
* papryka czerwona surowa(6 cienkich pasków grubości 3-4 mm)
 
Przecier pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek. Dodałam zioła i posoliłam do smaku.
Podobny sos robię do pizzy tutaj
Rozwinęłam ciasto francuskie i posmarowałam ( nie za grubo) sosem pomidorowym. Posypałam cały płat ciasta startym żółtym serem. Na najdłuższym brzegu ciasta, przy samym brzegu ułożyłam cienko pokrojoną paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam w dwóch rzędach w sporej odległości od siebie. Na środku wyłożyłam kapary.
Nie trzeba przesadzać z farszem, bo sos pomidorowy może wyciec a nadmiar szynki będzie utrudniał rolowanie.
Zrolowałam tak przygotowane ciasto zaczynając od brzegu z papryką.
Zwinięte ciasto kroiłam w krążki ok. 1,5 – 2 cm szerokości.
Wykładałam na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia w większych odległościach, tak żeby pomiędzy krążkami było najmniej 5 cm odległości.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
Smacznego!
Lidka

 

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Takie roladki zawsze szybko znikają 🙂 Pyszne

Zobacz także