Brytfanna, czyli sposób na udane danie

Autor

Brytfanna, czyli sposób na udane danie

Brytfannę można znaleźć w prawie każdej kuchni. Nie jest to wynalazek ostatnich lat, ani ostatni krzyk mody, ale naczynie, które gości w polskich domach od dziesięcioleci. A to dlatego, że zakres potraw, które można w brytfannie przygotować jest naprawdę szeroki.

1.      Brytfanna – co to jest?

2.      Rodzaje brytfann.

3.      Co można przygotować w brytfannie?

4.      Brytfanna – zalety gotowania.

Udana potrawa to nie tylko perfekcyjny i dokładny przepis oraz kucharz z fantazją i wyczuciem. Dobry smak potraw, ich odpowiednia konsystencja i to, że nawet po obróbce termicznej mają one wartości odżywcze, to także zasługa odpowiednich naczyń. Ważne jest też, aby podczas gotowania czy pieczenia potrawy się nie przypalały. Brytfanna to jedno z naczyń pozwalających odnieść sukces w kuchni osobom, które nie do końca czują się mistrzami w przygotowywaniu bardziej wymagających dań. Dlaczego się tak dzieje? Poniżej przybliżenie tematu.

Brytfanna – co to jest?

Zacznijmy od tego, czym właściwie jest brytfanna. Jak powszechnie wiadomo, to naczynie, które służy do przygotowania (pieczenia, gotowania) różnych potraw. Brytfanna nadaje się do dań, które wymagają dłuższej obróbki termicznej. Naczynie to składa się z dwóch części: dolnej, w której przygotowuje się danie i górnej, czyli pokrywki. Kiedyś brytfanny były przeważnie żeliwnym naczyniem, dziś zakres materiałów, z których są one zrobione jest o wiele szerszy.

Rodzaje brytfann

Jak już wcześniej wspomniano, kiedyś brytfanny były przeważnie żeliwne. Dziś dostępne są te naczynia:

·         marmurowe – wykonane z metalu, które po prostu od wewnątrz i na zewnątrz mają warstwę ceramiczną; służą one do gotowania oraz można w nich piec w piekarniku;

·         stalowe – są najbardziej popularne; ciepło w nich rozchodzi się bardzo równomiernie, a to dlatego, że mają dno złożone z wielu warstw; potrawy w takich naczyniach nie przywierają, a poza tym da się w nich gotować, nie używając dużo tłuszczu;

·         żeliwne – to weteranki wśród brytfann; ich zaletą jest to, że ciepło w nich się bardzo równomiernie rozchodzi i temperatura dania jest długo utrzymywana, a do wad niewątpliwie należy ich waga;

·         szklane – mają bardzo szeroki zakres używania; można w nich gotować na gazie, piec w piekarniku, a także przygotowywać potrawy w mikrofali;

Brytfanny mogą mieć przeróżne kształty oraz być różnej wielkości. Mają przykrycia lub też ruszty, które umożliwiają odprowadzenie tłuszczu z jedzenia – dzięki takiemu rozwiązaniu potrawy są mniej kaloryczne.

Co można przygotować w brytfannie?

Brytfanna służy zarówno do gotowania (na kuchence), jak i pieczenia (w piekarniku). Można w niej przygotować całe dania, a także dodatki – na przykład warzywa. Do najczęściej przygotowywanych w brytfannie dań należą:

·         zapiekane i duszone mięsa (duża brytfanna do mięs jest nazywana gęsiarką),

·         zapiekane i duszone potrawy wegeteriańskie,

·         pieczone ciasta i chleby,

·         gulasz,

·         bigos.

Trzeba też zaznaczyć, że niezależnie od tego, jaką potrawę przygotowujemy w brytfannie, to możemy być pewni, że zachowa ona wszystkie składniki odżywcze. Poza tym na pewno zachowa wszystkie walory zarówno w smaku, jak i konsystencji. A jakie są jeszcze zalety przygotowywania dań w brytfannie?

Brytfanna – zalety gotowania

Gotując czy piekąc w brytfannach po pierwsze oszczędzamy to, co w dzisiejszych czasach bezcenne, czyli… czas! A to dlatego, że przygotowywana w ten sposób potrawa nie wymaga mieszania. Poza tym w brytfannie można za jednym razem przygotować danie dla wielu osób. Żeliwne brytfanny, które długo utrzymują ciepło, pozwalają też zaoszczędzić energię. Poza tym opisywane naczynia są bardzo wszechstronne i trwałe – dlatego to bardzo dobra i długoterminowa inwestycja.

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x