Korzystając, że są jeszcze truskawki, zrobiłam to ciasto właśnie z truskawkami. Jednak jeśli macie mrożone z powodzeniem możecie dodać mrożonych truskawek. Nie musicie ich rozmrażać a dodać prosto z zamrażalki. Galaretka z pewnością szybciej stężeje pod wpływem ich zimna.
Jeśli zaś nie macie tego owocu, proponuję dodać inny i odpowiednią do niego galaretkę.
Upiekłam biszkopt.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy.
Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstawiłam do ostudzenia.
Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką.
Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt. Wyłożyłam pokrojone truskawki. Wstawiłam ciasto do lodówki i w tym czasie rozpuściłam galaretki w 800 ml gorącej wody. Ostudzoną i tężejącą wylałam na ciasto.
Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie.
Notatki:
* można użyć ulubionych owoców
* zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać startą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy
Smacznego!
Lidka
cudowny:)
dziękuję 🙂
Pyszny sernik.
Takie ciacha są najlepsze 🙂
uwielbiam takie kremy sernikowe 🙂