Delikatne, maślane i pyszne racuszki. Zakochałam się w ich smaku od pierwszego kęsa i postanowiłam tym przepisem podzielić się z Wami jak tylko je zrobię.
Przepis dostałam kiedyś od koleżanki z pracy, nie myślałam, że posmakują mi racuszki. Od dziecka nie przepadałam za nimi. Zrobione według tego przepisu zmieniły moje negatywne nastawienie do nich.
Składniki:
2,5 dkg drożdży
3 szkl. mąki
1/4 kostki masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru
cukier wanilinowy opcjonalnie
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Racuszki maślane – wykonanie
- Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki.
- Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
- Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto – brązowy kolor.
Pięknie to wyglądało jak jeszcze rosły na patelni podczas smażenia!
Smażyłam na nie za mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły.
Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne.
Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.
Notatki:
*można dodać cukier wanilinowy
*ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi.
Smacznego!
Lidka
Robię bez drożdży z odrobiną sody, muszę wypróbować ten przepis.
Smacznie wyglądają
uwielbiam takie racuszki
zachęcam do zrobienia, są naprawdę bardzo smaczne 🙂
Pyszne 🙂