Pokusa z Fantazją (ciasto bez pieczenia)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich smakowitą słodyczą, to ciasto Pokusa z Fantazją będzie idealne! Bez pieczenia, bez trudu w wykonaniu. Petarda!

Ciasto Pokusa z Fantazją to ciasto, które powstało niechcący, z tego co miałam w lodówce i w szafce. W ten sposób powstał przepis autorski.
Pewnie zastanawia Was nazwa…to od nazwy mojego następnego dziecka, czyli bloga Pieprzyć z Fantazją, tak nazwałam, ponieważ nie miałam pojęcia jak go nazwać i tyle.

Ciasto bez pieczenia Pokusa z Fantazją to bardzo proste w wykonaniu ciasto z brzoskwiniami i herbatnikami. Nie potrzeba mrożonych owoców, nie są potrzebne świeżo zerwane owoce z drzewa, wystarczy tylko to, co serwuje nam supermarket. Zaręczam, że smakiem będziecie zachwyceni.
Przygotowanie tego ciasta było dość niepozorne, ot tak je zrobiłam. Fantastycznym był widok mojej rodziny bliskiej i dalszej jak skosztowali tego wyrobu 🙂 Kocham takie chwile, kocham jak komuś smakuje to, co przygotowałam.
Zróbcie to ciacho, jest mega, mega pyszne!

Pokusa z Fantazją – składniki:

50 – 60 dkg herbatników kakaowych
1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 % lub 36%
2 czekolady mleczne (łącznie 200g)
garść orzechów do posypania
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 duża puszka brzoskwiń w syropie (850g)
2 galaretki brzoskwiniowe

blacha wymiary 24×35 cm

Pokusa z Fantazją – wykonanie:

  • rozpuść galaretki w 0,5 l gorącej wody, ostudź
  • wyjmij brzoskwinie z puszki i pokrój je w drobną kostkę, następnie wymieszaj z galaretkami, odstaw do stężenia
  • blaszkę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wyłóż pierwszą warstwę herbatników
  • na herbatniki wyłóż masę czekoladową i równo rozsmaruj, przykryj drugą warstwą herbatników
  • wyłóż następnie tężejącą galaretkę z brzoskwiniami i przykryj herbatnikami, odstaw do lodówki na czas ubijania masy z mascarpone
  • w misce połącz sok z cytryny, przesiany cukier puder, śmietankę i mascarpone, mikserem na największych obrotach ubij na puszystą masę
  • wyłóż masę z mascarpone na ciasto i przykryj następną i ostatnią warstwą herbatników, wstaw ciasto do lodówki
  • w rondelku zagotuj 1/3 szklanki wody i rozpuść w niej czekoladę, nie doprowadź do wrzenia, odstaw do ostudzenia
  • polej zimną polewą ciasto i oprósz posiekanymi orzechami
  • wstaw do lodówki na kilka godzin

Smacznego!
Lidka

4.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu

Do końca życia patrząc na to ciasto będę się śmiać, ale Ty już wiesz dlaczego 😀 I jak sama nazwa wskazuje, ciasto fantazyjne i kuszące 🙂

Mela
3 miesięcy temu

Ja uwielbiam różne desery i równie chętnie je przygotowuję. Ciasto Pokusa z Fantazją od razu przypadło mi do gustu i postanowiłam spróbować. Wyszło przepyszne! Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Dużą zaletą jest to, że ciasto nie wymaga pieczenia ani wymyślnych składników 🙂

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x