Doskonały pomysł na obiad, piknik oraz zimną przekąskę.
Skrzydełka drobiowe z nutą azjatyckiej kuchni z pewnością sprawdzą się podczas wielu okoliczności. Domowe party, piknik, lunch box oraz dodatek mięsny do obiadu. Tak przygotowane będą bardzo smakować z makaronem nudle czy ryżem. Zamiast skrzydełek możesz użyć dowolnej części kurczaka z kością lub bez kości. Skrobię kukurydzianą możesz z powodzeniem zastąpić ziemniaczaną. Możesz modyfikować ilości składników na marynatę.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Skrzydełka drobiowe z czosnkiem i imbirem – składniki:
500 g skrzydełek drobiowych
2 łyżki wina białego wytrawnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego imbiru lub 3 plastry świeżego
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki miodu
skrobia kukurydziana
olej rzepakowy do smażenia
Skrzydełka drobiowe z czosnkiem i imbirem – wykonanie:
Skrzydełka umyj i przetnij na trzy części. Lotki zapakuj do woreczka i włóż do zamrażarki, ponieważ w przyszłości przydadzą się do ugotowania bulionu do zupy czy nawet rosołu. W misce wymieszaj wino, sos sojowy, sól, sos ostrygowy i imbir. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj z marynatą, pozostaw w niej przez ok. 30 minut. Po tym czasie obtocz je w skrobi kukurydzianej, pozbądź się jej nadmiaru i usmaż na złoto brązowy kolor w rozgrzanym oleju. Ja smażyłam na nie całej mocy a na 75% mocy płyty. W drugiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wlej sos sojowy, miód oraz grubo pokrojony czosnek. Wymieszaj i przełóż skrzydełka do naczynia. Obsmaż skrzydełka z każdej strony i wyłącz palnik. Podawaj oprószone szczypiorkiem a dla chętnych w towarzystwie sosu sojowego.
Smacznego!
Lidka
Źródło: Wayne Shen