Idealnie puszysty kakaowy biszkopt i masa o smaku kawy z delikatnym aromatem rumu.
To jest mój autorski przepis i zaręczam, że wielu z Was posmakuje. Ciasto to biszkopt kakaowy, który jest cudownie puszysty i delikatnie mięsisty. Masę przygotowałam z gorącego budyniu waniliowego i masła. Tak, rozpuściłam masło w gorącym budyniu. Tego rodzaju masa zawsze się uda a do tego smakuje wyśmienicie. Odrobina rumu wzbogaca ciasto aromatem i smakiem. Do masy możesz użyć budyniu czekoladowego, to z pewnością podbije smak, ale można użyć tak jak ja to zrobiłam budyniu waniliowego. Kawa, którą dodacie nada kolor i przede wszystkim smak i aromat. Finalnie ciasto jest delikatne i lekkie, ale w smaku mocno kawowe. Możesz dodać więcej kawy niż w przepisie. Dla mnie 4 łyżki były wystarczające, ale zawsze podkreślam, że każdy ma swój niepowtarzalny smak. Zachęcam Cię do zrobienia tego ciasta!
A jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Ciasto kawowe – składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
blaszka 21×24 cm
Masa:
1 budyń czekoladowy lub waniliowy (40 g)
200 g masła
500 ml mleka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
20 dkg cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
100 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 łyżeczka żelatyny (z górką)
50 ml wody
Poncz
ok. 70 ml przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki rumu
Dodatkowo:
czekolada do oprószenia ciasta
Ciasto kawowe – wykonanie:
Do przygotowania biszkoptu potrzebna Ci będzie forma do ciasta o wymiarach 21×24 cm, jeśli Twoja forma różni się małymi centymetrami to też możesz jej użyć.
Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawaj cukier i ubijaj białka aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Kolejno dodawaj żółtka. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut. Sprawdź jak wygląda ciasto, bo może będzie potrzebować piec się dłużej. Gdy już się upiecze odstaw by ostygło, a po tym czasie przekrój na połowę. Przygotuj poncz z wody, cukru, rumu i nasącz nim ciasto. Proporcje składników do ponczu możesz modyfikować i …możesz dodać więcej rumu.
Zrób masę. W 100 ml mleka rozbij budyń razem z żółtkami. Pozostałe 400 mleka zagotuj i wsyp do niego cukier, cukier waniliowy i kawę rozpuszczalną. Gdy cukier rozpuści się cienką strużką wlej budyń z żółtkami i energicznie mieszaj, a kiedy już nie będzie grudek zestaw z ognia. Dodaj pokrojone masło i mieszaj do momentu aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Możesz pozwolić jej odpocząć przez ok. 5-10 minut, ale możesz również wylać gorącą na przekrojone blaty. Ja wylewam tego rodzaju masę od razu. Od razu też przykryj drugim blatem ciasto i wyrównaj wierzch.
Przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej połamaną czekoladę. W gorącej wodzie namocz żelatynę i wymieszaj aż się rozpuści, następnie wlej do śmietanki z czekoladą. Odstaw polewę do ostudzenia lecz ostatecznie powinna być jeszcze ciepła zanim ją wylejesz na wierzch ciasta. Całość oprósz startą czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!
Lidka