Dlaczego warto jeść pomidory?

Autor Materiał zewnętrzny

Pomidory można jeść samodzielnie, ale są też wartościowym składnikiem wielu pysznych potraw. Co trzeba wiedzieć na temat pomidorów? Dlaczego warto je jeść? Sprawdź!

Pomidor – owoc, czy warzywo?

Na samym początku warto odpowiedzieć sobie na odwieczne pytanie – czy pomidor to warzywo, a może jednak owoc? Z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem. Pod tym względem najważniejsze jest bowiem to, że powstaje on z kwiatów i ma nasiona. Jeśli jednak chodzi o zastosowanie kulinarne, pomidor zaliczany jest do warzyw – ma niską zawartość cukru i stanowi świetny dodatek do wielu różnych dań i sałatek.

Pomidory malinowe i inne odmiany pomidorów

Pomidory występują w różnych kolorach, rozmiarach i kształtach. Jakie są odmiany pomidorów? Oto niektóre z nich:

  • Pomidory malinowe – mają słodki, delikatny smak; charakteryzują się lekko spłaszczonym kształtem i różowomalinowym zabarwieniem miąższu.
  • Pomidory daktylowe – drobne pomidorki, które swoim kształtem przypominają daktyle. Są słodkie i uwielbiane przez najmłodszych.
  • Pomidor koktajlowy – to pomidorki o drobnych owocach, intensywnym smaku i zapachu. Świetnie sprawdzają się m.in. jako przekąska.
  • Pomidory rzymskie (śliwkowe) – cechują się intensywnie czerwonym kolorem, słodkim smakiem i prawie zupełnym brakiem pestek.
  • Pomidory paprykowe – swoim kształtem przypominają paprykę; mają intensywnie czerwony kolor i słodki smak.
  • Pomidory czekoladowe – mają ciemną barwę i słodki smak.
  • Pomidor pomarańczowy – charakteryzuje się pomarańczową barwą i łagodnym, słodkim smakiem.
  • Żółte pomidory – są bardzo soczyste, mają żółty kolor i słodki smak.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidor to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w naszym kraju. Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Do korzystnych właściwości zdrowotnych pomidorów należą między innymi:

  • Opóźnienie procesu starzenia się organizmu – pomidory zawierają likopen, czyli silny przeciwutleniacz, który wymiata z naszych organizmów wolne rodniki i zapobiega stresowi oksydacyjnemu.
  • Działanie antynowotworowe – to również zasługa likopenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i raka szyjki macicy.
  • Wspomaganie funkcjonowania układu krwionośnego – kwas zawarty w pomidorach pomaga blokować nadmierny wzrost stężenia triglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych.
  • Obniżenie ciśnienia krwi – pomidory zawierają potas, który skutecznie pomaga obniżyć ciśnienie.
  • Poprawa stanu cery – pomidory mają w sobie witaminy A i E, dzięki czemu wpływają korzystnie na naszą urodę.
  • Poprawa wzroku – dzięki zawartości likopenu pomidory hamują zwyrodnienie plamki żółtej, która jest częstą przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Oprócz tego pomidory mają w sobie witaminę C, która również wpływa korzystnie na nasze widzenie.
  • Usprawnienie procesu trawienia – pomidory zawierają błonnik, dzięki czemu skutecznie regulują pracę układu pokarmowego.
  • Ochrona przed promieniowaniem ultrafioletowym – likopen pomaga neutralizować szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie UV.

Pomidor – kcal

Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, być może zastanawiasz się, ile kcal ma pomidor. Kalorie w świeżym pomidorze to tylko 18 kcal na 100 g. Jeden pomidor waży średnio 130-180g, a więc dostarcza 23-33 kcal. Z kolei plaster pomidora waży ok. 20g. Pomidory mogą być więc bez przeszkód spożywane przez osoby, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów – https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/pomidor-kalorie-i-wartosci-odzywcze/.

Suszone pomidory – czy warto je spożywać?

Świeże pomidory są pyszne i zdrowe, ale co z pomidorami suszonymi? Okazuje się, że smaczne pomidory w wersji suszonej również zawierają cenne wartości odżywcze. Mają w sobie dobrze przyswajalny likopen oraz witaminy A, D, E i K. Znajdziemy w nich także wiele wartościowych składników mineralnych – magnez, potas, żelazo i wapń.

Zalety przetworów pomidorowych

Likopen, czyli czerwony barwnik z rodziny karotenoidów, jest zawarty nie tylko w świeżych pomidorach. Warto wiedzieć, że w przetworach pomidorowych może być go nawet 2-3 razy więcej! Jeśli chcemy dostarczyć sobie tego cennego składnika, jedzmy takie przetwory pomidorowe jak m.in. ketchup, sosy i zupy pomidorowe, a także pijmy sok pomidorowy.

Pyszne dania z dodatkiem pomidorów

Pomidory mogą być świetnym dodatkiem do wielu smacznych potraw i przekąsek. Co można zrobić z pomidorów? Oto kilka propozycji:

  • Zupa pomidorowa – czyli niezaprzeczalna królowa zup. Można przyrządzić ją z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub na bazie świeżych pomidorów. Pomidorówka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i niskokaloryczna.
  • Pesto z suszonych pomidorów – to świetny dodatek do makaronu. Do przygotowania pesto, oprócz suszonych pomidorów, będą nam potrzebne: parmezan, orzeszki pinii, oliwa z oliwek, czosnek, sól i pieprz.
  • Sałatki z pomidorami – świetnie sprawdzają się jako zdrowe śniadanie, kolacja lub dodatek do obiadu. Warto wybrać pomidorki koktajlowe, które doskonale nadają się do różnego rodzaju sałatek.
  • Sos pomidorowy z makaronu – do jego przygotowania można z powodzeniem wykorzystać pomidory z puszki.
  • Focaccia z pomidorami – to idealna przekąska dla każdego miłośnika włoskiej kuchni. Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów z pomidorami w roli głównej? Zastanawiasz się, jak nie marnować jedzenia? W takim razie koniecznie sprawdź przepisy od Netto.
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x