Tort wątróbkowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zimna przekąska popularna na Ukrainie.

Dzięki mojej ciekawości udało mi się zdobyć kilka przepisów z różnych stron świata. Przepis na tort z wątróbki drobiowej dostałam od znajomej z Ukrainy. Od razu spodobał mi się pomysł i wiedziałam, że w moim domu taka receptura zyska uznanie.
Wytrawna zimna przekąska składa się z naleśników zrobionych ze zblendowanej wątróbki, majonezu z czosnkiem i warzyw. Ten przepis na tort wątróbkowy jest z farszem z marchwi i cebuli. Bardzo prosta w wykonaniu przekąska i do tego smaczna, a nawet pyszna! Przyznam też, że czynność blendowania wątróbki nie należy do najprzyjemniejszych dla wrażliwych osób, ale da się to pokonać 😉
Ciasto naleśnikowe z wątróbki bardzo dobrze się smaży i nie rozpada się. Pozostałe czynności to już „bułka z masłem”. Myślę, że to jest wspaniały pomysł na urozmaicenie swojego domowego menu o taki przysmak. Bo to jest przysmak!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Tort z wątróbkowy – składniki:

Naleśniki:
ok. 500 g wątróbki drobiowej
60 g maki pszennej
1 jajko
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Farsz:
5 -6 marchewek średniej wielkości
2 cebule
150 g majonezu
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej do smażenia

Tort wątróbkowy – wykonanie:

Wątróbkę umyj i oczyść z żyłek, przerostów, żółci. Przemiel przez maszynkę do mielenia mięsa lub zblenduj. Wbij jajko, dodaj mąkę, śmietanę, sól, pieprz. Wymieszaj wszystko. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na tradycyjne naleśniki. Smaż naleśniki na natłuszczonej olejem patelni po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Najlepsza będzie patelnia o średnicy 18 cm. Z tych ilości składników wyjdzie 6-7 naleśników.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z majonezem.
Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach a cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na kilku łyżkach oleju warzywa do miękkości i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż tort: naleśnik, majonez z czosnkiem, warstwa marchewki z cebulą i naleśnik. Ostatnią warstwą ma być majonez z czosnkiem i marchew. Oprósz natką pietruszki i wstaw do lodówki by całość stężała.

Smacznego!
Lidka



0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x