Ciasto owocowe z ricottą i bezą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Trio owocowe, czyli pyszne ciasto z jagodami, jabłkami, gruszkami, ricottą i bezą.

Uwielbiam ciasta owocowe! Tym razem skusiłam się na połączenie w cieście jagód, gruszki i jabłka. Beza okazała się pięknym i tak samo smacznym ukoronowaniem wypieku. Do tego ciasta były mi potrzebne: mrożone jagody, mus jabłkowy ze słoiczka i gruszka. Taka słodycz znikła ze stołu dość szybko i to dało mi motywację, by napisać na blogu przepis na nie.
Z moich wskazówek: Jako pierwszą upiecz bezę, następnie zagnieć ciasto, przygotuj ser. Dopiero na sam koniec zrób żelkę jabłkową. Możesz użyć również prażonych jabłek na szarlotkę, ale bez cynamonu. Myślę, że to owocowe ciasto, mokre, słodkie zdobędzie uznanie w Twoim domu tak samo jak w moim.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Ciasto owocowe z ricottą i bezą – składniki:

Składniki na ciasto:
150 g masła
150 g cukru
4 żółtka
300 g mąki pszennej
Składniki na ricottę z owocami:
250 g ricotty
200 ml śmietanki 36%
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
niepełna szklanka jagód
1 gruszka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Żelka jabłkowa:
350 g musu jabłkowego
1 galaretka jabłkowa lub gruszkowa
1 łyżeczka żelatyny
Beza:
4 białka
125 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto owocowe z ricottą i bezą – wykonanie:

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na papierze dno formy, w której będziesz później piec ciasto. Piekarnik nastaw na 140 stopni. Ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaj szczyptę soli. Małymi porcjami dosypuj cukier i ubijaj do momentu aż białka będą sztywne i lśniące. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Wyłóż ubite białka na przygotowany papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po godzinie otwórz drzwiczki piekarnika i susz bezę przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik.
Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy do pieczenia (moja miała 21x24cm). Na czas przygotowywania sera wstaw blaszkę z ciastem do lodówki.
W misce ubij mikserem na wysokich obrotach śmietankę z cukrem i ricottą na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylej masę na schłodzony spód ciasta, wsyp jagody i wymieszaj delikatnie. Wstaw tak przygotowaną ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.

W 150 ml wrzątku rozpuść galaretkę i żelatynę, dodaj mus jabłkowy i wyłóż na ostudzone ciasto. Na tężejącą masę jabłkową połóż bezę.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x