Zupa pieczarkowa – szybka w wykonaniu

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Może to nie jest zupa tak wykwintna jak z borowików, ale podobnie pyszna!

Zupa pieczarkowa.

Każdy ma swój pomysł na jej wykonanie. Można ugotować na rosole np. z niedzieli albo na wywarze z kości.

Moja pieczarkowa jest bardzo szybka w wykonaniu.

Jakiś czas temu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się to, ale rzadko.

Moją zupę ugotowałam na maśle.

Składniki:


* 20 dkg pieczarek
* 4 ziemniaki
* 1 marchew
* 1 mała pietruszka
* 1/2 szklanki śmietanki 30%
* 1 cebula
* natka z pietruszki
* sól 
* pieprz ziołowy
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki masła


Ziemniaki umyłam i pokroiłam w kostkę. Obraną marchew posiekałam w plasterki i wrzuciłam do garnka razem z ziemniakami i obraną pietruszką (pietruszkę dodałam w całości). Zalałam wodą tak, by zakryła całość i nastawiłam na gotowanie. Odrobinę posoliłam.

Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam wcześniej pokrojoną cebulę w piórka. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam na mocnym ogniu chwilę aż pieczarki zarumieniły się.

Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam.

Kiedy wszystko już było miękkie dolałam śmietankę i przyprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos sojowy daje fajną bazę smakową do tej zupy.
Posypałam przed podaniem natką z pietruszki.

To jest właśnie moja pieczarkowa. Szybka w wykonaniu a przy tym pyszna!

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
5 lat temu

bardzo lubię taką zupę:)

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x