Cześć!
Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy.
Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby ukochana jajecznica.
To śniadanie zrobiłam również z jajkami, ale zapiekłam je w formie muffinek.
Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam.
Wyłożyłam nim spód muffinek.
Jajka zmiksowałam i dodałam śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam.
Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek na muffiny.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
Babeczki przez ten czas urosły, ale z czasem kiedy już się je wyciągnie z piekarnika i ostygną to opadają.
Notatki:
* jajek nie soliłam, bo sól była w boczku, tak samo dodając wędlinę nie ma potrzeby solić
* nie trzeba sztywno się trzymać proporcji dodatków, można coś odjąć albo dodać jakiś ulubiony dodatek
Smacznego!
Lidka
O mamusiu…ale to pysznie brzmi😋😋
Trzeba koniecznie wypróbować!
polecam :*
super do zabrania do pracy na 2 śniadanie zamiast kanapek;)
Pyszne śniadanko 🙂
Jejuuu, takie muffinki muszę wypróbować.dla mnie w punkt!