Muffinki jajeczne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor Pieprzyć z Fantazją

 Cześć!

Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy.
Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby ukochana jajecznica.

To śniadanie zrobiłam również z jajkami, ale zapiekłam je w formie muffinek.

Składniki na 12 muffinek:

* 10 dkg szpinaku świeżego
* 6 jajek
* 4 – 5 łyżek startego żółtego sera
* 1 ząbek czosnku
* 3 – 4 łyżki śmietanki 30%
* sól
* 3 plastry wędliny albo odrobinę boczku wędzonego
* 3 – 4 suszone pomidory
* 1 łyżeczka masła

Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam.

Wyłożyłam nim spód muffinek.

Jajka zmiksowałam i dodałam śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam.

Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek na muffiny.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.

Babeczki przez ten czas urosły, ale z czasem kiedy już się je wyciągnie z piekarnika i ostygną to opadają.

Notatki:

* jajek nie soliłam, bo sól była w boczku, tak samo dodając wędlinę nie ma potrzeby solić
* nie trzeba sztywno się trzymać proporcji dodatków, można coś odjąć albo dodać jakiś ulubiony dodatek

Smacznego!

Lidka

5 1 głos
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
1
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x