Cześć!
Pomysł na przekąskę, na obiad bądź na spotkanie ze znajomymi.
Bardzo smaczne wydanie domowe quesadilli meksykańskiej.
Składniki:
* 30 dkg mięsa z nogi kurczaka
* 1 mała papryka albo 1/2 dużej
* 1 mała cebula
* 25 dkg startego żółtego sera
* kukurydza (mała puszka)
* 4 gotowe placki tortilli
* przyprawy do mięsa: sól, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany
* masło
* 3 łyżki oleju
Mięso z kurczaka pokroiłam w paski 3 cm x 0,5 cm, przełożyłam do miski, wlałam 2 łyżki oleju i dodałam przyprawy. Wymieszałam tak by mięso równomiernie było obtoczone w przyprawach. Odstawiłam do lodówki na pół godziny.
Smażyłam mięso na rozgrzanej patelni. Odstawiłam.
Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski. Poddusiłam na łyżce oleju. Odstawiłam.
Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wyłożyłam jeden placek tortilli. Oprószyłam żółtym serem, wyłożyłam połowę mięsa z kurczaka, dodałam 2 łyżki kukurydzy i połowę papryki i cebuli. Wszystko oprószyłam serem i przykryłam drugim plackiem tortilli.
Smażyłam na niedużym ogniu aż placek od spodu zarumieni się.
Dużym talerzem przykryłam quesadillę i przewróciłam patelnię do góry spodem. Placek z talerza położyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się.
Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę.
Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym (przepis na sos).
Notatki:
* można użyć mięsa z piersi kurczaka
* bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar
* to są proporcje na 2 quesadille
Smacznego!
Lidka
Wspaniały pomysł na obiad😋😋
Jeszcze takiego dania nigdy nie robiłam.
Pora wypróbować 🤗
uwielbiam takie dania 🙂
Pycha!