Cześć!
Taka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować.
Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.
Składniki:
* ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego)
* 1 pietruszka
* 1 duża marchewka
* 1 duży liść pora
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 mała cebula
* 2 dkg masła
* sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki
Na lane kluseczki:
* 2 jajka
* 4 – 5 łyżek mąki pszennej
Miałam mięso z udek kurczaka.
Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle.
Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam wody ok. 15 cm powyżej objętości mięsa i warzyw. (można dodać bulionu jak mamy) i dodałam liść i ziele angielskie. Gotowałam ok. 10 minut do momentu aż warzywa były miękkie.
W kubeczku rozbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.
Zanurzyłam łyżkę stołową w gotującej się zupie i gorącą odmierzałam paseczki z lanego ciasta. Wlewałam wprost do gotującej się zupy.
Jak kluseczki wypłynęły na wierzch wyłączyłam gaz pod zupą.
Przed podaniem posypałam natką pietruszki.
Notatki:
* lubczyk można dodać świeży
* można użyć mięsa z piersi kurczaka
* dla chętnych polecam dodać kawałek papryki
Smacznego!
Lidka
Podoba mi się ta zupa,i jak pięknie podana,bardzo apetyczna 🙂
pysznie wygląda ta zupa