Cześć!
Pomysł na pyszną zapiekankę.
Zawsze z dystansem podchodziłam do zapiekanek ziemniaczanych. Ta jest pyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami.
Składniki:
* 40-50 dkg ziemniaków
*15 dkg boczku parzonego albo wędzonego
* 10 dkg sera żółtego
* 20 dkg pieczarek
* 2 cebule średniej wielkości
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 1/2 łyżeczki majeranku
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 3 łyżki śmietany 18%
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* olej do natłuszczenia formy do zapiekania
* 1 łyżka masła
Ziemniaki podgotowałam ok. 10-15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w plastry ok. 5 mm grubości.
Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni na rumiano. Boczek zebrałam z patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam.
Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam.
Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam na ziemniaki. Następnie wyłożyłam cebulę, podsmażony boczek i pieczarki. Całość posypałam startym żółtym serem i posypałam posiekaną natką pietruszki. Przykryłam plastrami ziemniaków.
Zapiekałam pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zalałam zapiekankę rozkłóconymi jajkami ze śmietaną. Zapiekałam jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekałam ok. 20 minut, kroiłam i wykładałam na talerze. Posypałam natką pietruszki.
Notatki:
* miałam owalne naczynie do zapiekania 24×20 cm
Smacznego!
Lidka
Brzmi pysznie.
Lubię zapiekanki!
U nas bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zapiekanki,a ta z pewnością by nam przypadła do gustu 🙂
W jakiej temp zapiekanka ziemniaczana z boczkiem ?
Oj, nie podałam temperatury. 180 stopni.