Tort kanapkowy to danie tradycyjne dla kuchni skandynawskiej. W Szwecji robiony jest na różne święta i okazje. Nie jest popularny w Polsce a wielka szkoda. To bardzo smaczne wydanie tortu, można go zjeść nie tylko podczas spotkania a na śniadanie, obiad czy kolację, jeśli zostanie oczywiście 🙂
Pomysł i sposób wykonania podsunęli mi moi przyjaciele ze Szwecji, oni robią go bardzo często. To już mój drugi tort kanapkowy na blogu i nie ostatni, rodzą się pomysły i dostaję nowe wytyczne jak go przygotować 🙂
Jak dla mnie to świetny pomysł na urozmaicenie naszego polskiego stołu. Taki tort przygotuję na święta i z pewnością dość szybko zniknie ze stołu, ponieważ jest pyszny!
Ozdabiać go można wedle własnego pomysłu tak jak i przygotować masę do przełożenia. Pomysły na kanapki można przemycić właśnie w torcie.
Zapraszam 🙂
* rzodkiewka
* kiełki
* papryka świeża
Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce 2 kromki na szerokość i 3 kromki na długość. Posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z szynki.
Następna warstwa to z pasty jajecznej.
Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam plastrami żółtego sera i ogórkiem pokrojonym w plasterki. Górę przyozdobiłam ogórkiem papryką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, żółtym serem zwiniętym w różyczki i kiełkami.
Notatki:
* serek almette o dowolnym smaku, ja miałam śmietankowy i ze szczypiorkiem, wymieszałam je razem z majonezem
* z tych składników wyszło mi 3 różne masy i 4 warstwy pieczywa w torcie
Smacznego!
Lidka
Ekstra pomysł. Z chęcią przygotuję taki tort 😀
Mega apetycznie wygląda 🙂
Wspaniale wygląda, można go zjeść oczami!