Tort kanapkowy to danie tradycyjne dla kuchni skandynawskiej. W Szwecji robiony jest na różne święta i okazje. Nie jest popularny w Polsce a wielka szkoda. To bardzo smaczne wydanie tortu, można go zjeść nie tylko podczas spotkania a na śniadanie, obiad czy kolację, jeśli zostanie oczywiście 🙂
Pomysł i sposób wykonania podsunęli mi moi przyjaciele ze Szwecji, oni robią go bardzo często. To już mój drugi tort kanapkowy na blogu i nie ostatni, rodzą się pomysły i dostaję nowe wytyczne jak go przygotować 🙂
Jak dla mnie to świetny pomysł na urozmaicenie naszego polskiego stołu. Taki tort przygotuję na święta i z pewnością dość szybko zniknie ze stołu, ponieważ jest pyszny!
Ozdabiać go można wedle własnego pomysłu tak jak i przygotować masę do przełożenia. Pomysły na kanapki można przemycić właśnie w torcie.
Zapraszam 🙂

Składniki jakie będą potrzebne do wykonania tortu:
 
* chleb tostowy (24 kromki)
* 25 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
* 4 korniszony
* szynka kanapkowa w kawałku ok. 20 dkg
* majonez
* 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
* śmietana 18%
* ogórki np. gruntowe
* jajka 4 sztuki
* szczypiorek
* koperek
* ser żółty w plastrach
* pomidorki koktajlowe
* sól, pieprz
* rzodkiewka
* kiełki
* papryka świeża
 

Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce 2 kromki na szerokość i 3 kromki na długość. Posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:

* pasztet drobiowy 25 dkg
* 4 korniszony (średniej wielkości)
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka śmietany
Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.

Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z szynki.

* szynka 20 dkg
* majonez
Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.

Następna warstwa to z pasty jajecznej.

* 4 jajka ugotowanych na twardo
* 2-3 łyżki majonezu
* szczypiorek 2-3 łyżki
* sól, pieprz
Jajka posiekałam bardzo drobno,  dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.

Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam plastrami żółtego sera i ogórkiem pokrojonym w plasterki. Górę przyozdobiłam ogórkiem papryką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, żółtym serem zwiniętym w różyczki i kiełkami.

Odstawiłam do stężenia do lodówki na kilka godzin.
Notatki:
* serek almette o dowolnym smaku, ja miałam śmietankowy i ze szczypiorkiem, wymieszałam je razem z majonezem
* z tych składników wyszło mi 3 różne masy i 4 warstwy pieczywa w torcie

Smacznego!
Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Ekstra pomysł. Z chęcią przygotuję taki tort 😀

Słodko Słodka
4 lat temu

Mega apetycznie wygląda 🙂

Marzynia
Marzynia
3 lat temu

Wspaniale wygląda, można go zjeść oczami!

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x