Blok czekoladowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Blok czekoladowy to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wracam czasami podczas gotowania i pieczenia do dań i słodkości, które wtedy były „modne”.
Mleko w proszku uwielbiam, jako mała dziewczynka jadłam je prosto z worka. Podjadałam je również zwierzętom 🙂 Rodzicie kupowali dla cieląt mleko w proszku w workach 50 kg, to była dla mnie radość. Cała buzia zaklejona takim przysmakiem!
Tak to słodkie wspomnienie z tamtych lat. Blok czekoladowy jest nim również. Pamiętam w sklepach GS królowało mleko w takich granatowych woreczkach, albo zwyczajnie był tylko jeden rodzaj. Piłam też takie rozpuszczone w wodzie, smakowało mi bardzo, ale nie wiem czy teraz tak chętnie bym to zrobiła 🙂
Zapraszam po przepis na czekoladowy blok.

Składniki:
* 20 dkg masła
* 40 dkg mleka w proszku
* 3/4 szklanki mleka
* 1 szklanka cukru
* 6 łyżek kakao
* kilka wafelków 
* bakalie ok. 10 dkg(rodzynki, orzechy, orzechy nerkowca, żurawina, orzechy laskowe)

W rondelku roztopiłam masło, dodałam mleko, cukier i przesiane kakao. Mieszałam do lekkiego wrzenia i roztopienia się składników. Zestawiłam naczynie z palnika na 10 minut i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam za pomocą miksera na gładką masę. Wsypałam bakalie i wymieszałam.
Masę przełożyłam do foremki, moja miała wymiary 21×9 cm. Miałam foremkę silikonową, tradycyjną blaszaną dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
Na początek wylałam trochę masy na sam spód i położyłam kilka wafelków. Wylałam pozostałą część masy i ugniatałam łyżką by doszła w każdy zakamarek pomiędzy wafelki.
Tak przygotowany blok czekoladowy odstawiłam do lodówki na kilka godzin. U mnie to była cała noc.

Notatki:
* miałam wafelki śmietankowe, może być każdy rodzaj wafelków, albo nawet herbatniki
* cukru dodałam 1 szklankę, ale można dodać 1,5 szklanki. Jak dla mnie 1 szklanka wystarczy
* miałam jasne kakao i dodałam 6 łyżek, jeśli macie ciemne to 5 wystarczy

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Klasyka jest najlepsza <3 Pycha!

Słodko Słodka
4 lat temu

Smaki dzieciństwa 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x