Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i szynką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i szynką to pyszny pomysł na sałatkę na każdą okazję. Świetnie pasuje do naszego lunchboxu na wyjście do pracy. Sałatka ta jest świeża i pachnąca wiosną. Kilka składników i mamy pyszne jedzenie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, co jest dodatkową jej zaletą. Zróbcie taką sałatkę, z pewnością Wam posmakuje!

Składniki:
* 3/4 szklanki makaronu ryżowego
* 10 dkg szynki konserwowej
* 1 nieduży ogórek szklarniowy albo większy gruntowy
* 1/2 pęczka szczypiorku
* ok. 1/2 szklanki kukurydzy
* 2 łyżki startego żółtego sera
* natka pietruszki 

Na sos:
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam i delikatnie przelałam zimną wodą by się nie skleił.  Ogórka pokroiłam w półplasterki ok. 2 mm grubości. Szczypiorek pokroiłam drobno, szynkę pokroiłam w kostkę. Miałam szynkę w plastrach.
Wymieszałam w misce ryż, szynkę, szczypiorek, ogórka, kukurydzę odsączoną z zalewy, dodałam żółty ser.
Zrobiłam sos do sałatki z majonezu, jogurtu, czosnku granulowanego, soli i pieprzu. Połączyłam z sałatką i wymieszałam.
Odstawiłam do lodówki by sałatka przeszła smakami. Przed podaniem oprószyłam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka

4.8 4 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
2
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x