Ketchup z cukinii to pyszny dodatek do kanapek, mięs, mięs z grilla. W sezonie na cukinię co roku robię słuszną jego porcję, by potem cieszyć się jego smakiem cały rok. Jest inny niż tradycyjny ketchup ze sklepu, jest bardziej aromatyczny a co najważniejsze naturalny.
Często zdarza mi się zajadać nim łyżeczką prosto ze słoika, jest taki dobry!
Składniki:
* 1,5 kg cukinii
* 3 czerwone papryki
* 1/2 kg cebuli
* 2 łyżki soli
Pokroiłam wszystko w kostkę, posypałam solą i odstawiłam na 2 godziny.
Po tym czasie zagotowałam i rozdrobiłam za pomocą blendera.
Następnie dodałam:
* 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* 1,5 szklanki cukru
* 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
* 1/2 szklanki octu
* 1 łyżeczkę curry
* 1 łyżeczkę papryki słodkiej
* 1 łyżeczkę pieprzu
* 1 łyżeczkę bazylii
* 1 łyżeczkę oregano
Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i przekładałam gorące do małych słoiczków.
Z tej porcji wyszło mi 11 sztuk małych słoików.
Na kanapkę, jako dodatek do grilla jak znalazł!
Smacznego!
Lidka
Robię co roku, jest pyszny 🙂