Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki to idealny dodatek do dań z grilla. Świetnie smakuje solo, można ją podać również do obiadu. Bardzo prosta i niedroga do wykonania sałatka. Smak tkwi w prostocie i w tym przypadku tak właśnie jest.
Jeśli zostają Wam ziemniaki z obiadu oczywiście w całości nie ugniecione, to śmiało można je wykorzystać do zrobienia tego typu sałatki.
Ja ją przygotowuję najczęściej jako dodatek do mięs z grilla, smakuje wszystkim 🙂
Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 1 pęczek rzodkiewki
* 1/2 pęczka koperku
* 1/2 pęczka szczypiorku
Na sos:
* 3 łyżki majonezu
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 2 ząbki czosnku
* 1 płaska łyżeczka soli
Zrobiłam sos czosnkowy
Połączyłam majonez i jogurt, dodałam sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam i odstawiłam by smaki się przegryzły.
Ugotowane ziemniaki pokroiłam w kostkę ok 2×2 cm, rzodkiewkę pokroiłam w bardzo cienkie plastry. Szczypiorek i koper posiekałam i połączyłam z ziemniakami i rzodkiewką. Na koniec dolałam sos czosnkowy i wymieszałam. Przed podaniem oprószyłam posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
* używam do tego typu sałatek gęstego jogurtu
Smacznego!
Lidka