Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami to bardzo proste i bardzo smaczne danie. Pomijając to, ze trzeba najpierw ugotować makaron a następnie usmażyć mięso i pieczarki można je nazwać daniem jednogarnkowym. W sumie podczas zapiekania patelnię i garnek zdążymy umyć 😉
Możecie śmiało robić taki obiadek, posmakuje dzieciom i seniorom, Wam również. Jak dla mnie to prosta i mega smaczna bomba smakowa. Jedzenie samo wchodzi do ust!
Łapcie przepis i nie omieszkajcie się przygotować właśnie takiego obiadu.
Składniki:
* 40 dkg fileta z piersi kurczaka
* 20 dkg pieczarek
* 1 cebula
* masło
* natka pietruszki
* 200 ml śmietanki 30%
* 5 dkg żółtego sera
* sól, pieprz
* 30 dkg makaronu np. świderki
Makaron ugotowałam aldente.
Filet z piersi kurczaka
delikatnie oprószyłam solą i pokroiłam w drobną kostkę, obsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki masła. Zdjęłam mięso z patelni. Na tę samą patelnię dodałam jeszcze 1 łyżkę masła i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam pieczarki. Delikatnie posoliłam i smażyłam do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
Wymieszałam makaron z mięsem z kurczaka i pieczarkami. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego wcześniej natłuszczonego masłem.
Przygotowałam sos
Starłam żółty ser na tarce o dużych oczkach. Dodałam go do śmietanki i wszystko przyprawiłam solą i pieprzem. Zalałam takim sosem makaron z mięsem i pieczarkami. Na wierzch położyłam kilka plastrów pieczarek.
Piekłam w 180 stopniach bez przykrycia ok. 40 minut do zrumienienia się dania.
Przed podaniem oprószyłam posiekaną natką z pietruszki.
*można zwiększyć lub zmniejszyć ilości składników
Smacznego!
Lidka