Pozostawić smak lata można w słoiku, tym razem zamknęłam cukinię, paprykę i cebulę.
Marynowana cukinia z papryką i cebulą to pyszny dodatek do obiadu czy kanapek, jak kto woli. W moim domu najczęściej tego typu dodatki znikają podczas obiadu i to najchętniej w okresie jesienno – zimowym, kiedy nie ma już dostępu do świeżych warzyw z ogrodu.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików 0,5 l.
Proponuję ostrożnie nalewać zalewę do słoików, gdyż kurkuma pozostawia plamy, które potem ciężko domyć.
W razie gdy potrzebna jest większa ilość przetworów, zwiększcie proporcjonalnie składniki.
Składniki:
* ok. 1,5 kg cukinii
* 2 duże czerwone papryki
Zalewa:
* 2 duże cebule
* 2 łyżki gorczycy
* 4 liście laurowe
* 8 kulek ziela angielskiego
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki soli
* 6 szklanek wody
* 2 szklanki octu
* 1 łyżka kurkumy
* szklanka 250 ml
Przygotowałam cukinię
Miałam 4 nieduże cukinie o łącznej wadze 1,5 kg. Umyłam je i pokroiłam w słupki ok. 1,5 cm x 2 cm. Paprykę pokroiłam w paski do 1 cm szerokości. Na przemian wkładałam cukinię i paprykę do słoików, przy czym większość stanowiła cukinia.
Zrobiłam zalewę
Cebulę pokroiłam w piórka szerokości ok. 0,5 cm i włożyłam do garnka, dodałam pozostałe składniki na zalewę i zagotowałam. Gotowałam ok. 5 minut.
Zanim zalałam zalewą słoiki z cukinią wyjęłam cebulę i ułożyłam ją w słoikach, dopiero wtedy wlałam zalewę. Zakręciłam pokrywki i pasteryzowałam w gorącej wodzie ok. 8 minut od momentu wrzenia.
Wyjęłam gorące słoiki, dokręciłam pokrywki i przekręciłam je dnem do góry. Pozostawiłam tak do ostygnięcia.
Smacznego!
Lidka
Cukinię lubię w każdym wydaniu, więc myślę że skuszę się na Twój przepis 🙂