Sezon na cukinię u mnie na ogrodzie powoli się rozpoczyna. Cukinii posadziłam dość sporo a zbierać będę licząc chyba na taczki…
Obowiązkowo co roku robię placki z cukinii. Smażę je podobnie jak placki ziemniaczane. Czasami dodaję jakiś inny składnik np. marchewkę albo nawet ziemniaka, ale pierwsze placuszki są tylko z cukinii.
Te usmażyłam na minimalnej ilości oleju, były pyszne nie przesączone olejem i było czuć smak tylko cudnie przyprawionej cukinii.
Domownicy oczywiście bardzo lubią tego rodzaju placuszki 🙂
Składniki:
* 2-3 nieduże cukinie (ok. 60 dkg)
* 1 jajko
* 1 cebula
* 2 łyżki maki ziemniaczanej
* przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
* olej do smażenia
Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok.
Specjalnie zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe i wyglądają bardzo apetycznie.
Po godzinie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię – pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu. Przełożyłam ją do miski, wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną i przyprawiłam do smaku.
Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na brązowo – złoty kolor.
Usmażone podawałam z sosem czosnkowym ( tutaj) albo jak ktoś wolał z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam, szczególnie z sosem czosnkowym na bazie serka cottage