Naleśniki z cukinii z farszem z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad.
Przygotowanie takiego dania nie jest trudne i przygotujesz je w niespełna 1 godzinę. Podałam tu składniki na 2 porcje i patelnię średnicy 20 cm. Zwiększ proporcjonalnie składniki, jeśli chcesz przygotować ich więcej. Dodam, że jednym nafaszerowanym naleśnikiem można najeść się do syta. Użyłam mięsa mielonego wołowego, ale możesz użyć również wieprzowego lub drobiowego. Dodatki, których użyłam do mięsa z pewnością przypomną Ci o chilli con carne i słusznie. Jednak takie składniki akurat miałam i …wyszło smacznie! Możesz zrobić farsz z warzywami, które masz w lodówce: marchew, groszek, papryka i oczywiście pomidory. Ważne jest, aby odcisnąć sok z cukinii dość mocno. Pytaj śmiało w komentarzu, jeśli coś okaże się niejasne.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Naleśniki z cukinii – składniki:
500 g cukinii
50 ml mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
ok. 150 g startego sera żółtego
olej roślinny do smażenia
Farsz z mięsa mielonego – składniki:
200 g mięsa mielonego
1-2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czarny pieprz
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki czerwonej fasoli z zalewy
2-3 łyżki kukurydzy z zalewy lub mrożonej
woda
Dodatkowo:
ser mozzarella
ketchup, sos czosnkowy
Naleśniki z cukinii – wykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól, wymieszaj i odstaw by cukinia puściła sok. Po ok. 30-40 minutach odciśnij porządnie sok następnie wbij jajko, dodaj mąkę, startą na grubych oczkach tarki cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posól odrobinę i dodaj pieprz. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i smaż placki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Gdy jedna strona zarumieni się przekręć placek, a do tego może być Ci potrzebny talerzyk deserowy. Tak bezpieczniej je przekręcać. Usmażone naleśniki rozłóż na desce i oprósz startym żółtym serem, by pod wpływem ciepła rozpuścił się.
Farsz z mięsa mielonego – wykonanie:
Wlej 1-2 łyżki oleju roślinnego na patelnię i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. W połowie smażenia dodaj czosnek, mieszaj chwilę i dodaj mięso mielone. Gdy mięso już będzie prawie usmażone dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Przyprawiaj wedle własnego smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba, bo masa jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody ok. 50 ml. Całość zagotuj i chwilę jeszcze mieszaj na gorącej płycie.
Nałóż farsz na połowę naleśnika i przykryj drugą połową. Sugerowałam by wcześniej posypać ciepłe placki, ponieważ ser pięknie trzyma się całości a później skleja z farszem. Wyłóż naleśniki na natłuszczoną patelnię, posyp startym serem mozzarella, przykryj pokrywką i na małym ogniu podgrzewaj do rozpuszczenia sera. Gdy już zdejmiesz naleśniki z patelni – a rób to ostrożnie najlepiej dużą łopatką i widelcem polej ketchupem lub sosem czosnkowym albo sosem jaki pasuje Ci do takiego dania.
Smacznego!
Lidka