Sezon na kurki w pełni. Gdzie nabywacie te pyszne grzyby? Kupujecie czy zbieracie sami?
U mnie to bywa różnie, zależy wszystko od czasu jakim dysponuję. Moja rodzina należy do „grzybiarzy” i uwielbiamy biegać po lesie i szukać takiego leśnego złota. Nie ma to jak kurka prosto z lasu, te z hodowli są smaczne, ale jednak mniej aromatyczne i nie pachnące lasem.
Ugotowałam zupę z kurek. Jako że mocno cenię sobie tę odmianę grzyba przygotowałam ją „na bogato” z dodatkiem tortellini z serem. Połączenie smaków pyszne! Zróbcie taką zupkę, posmakuje Wam.
U mnie to bywa różnie, zależy wszystko od czasu jakim dysponuję. Moja rodzina należy do „grzybiarzy” i uwielbiamy biegać po lesie i szukać takiego leśnego złota. Nie ma to jak kurka prosto z lasu, te z hodowli są smaczne, ale jednak mniej aromatyczne i nie pachnące lasem.
Ugotowałam zupę z kurek. Jako że mocno cenię sobie tę odmianę grzyba przygotowałam ją „na bogato” z dodatkiem tortellini z serem. Połączenie smaków pyszne! Zróbcie taką zupkę, posmakuje Wam.
Składniki:
* 500 g kurek
* 15 dkg tortellini z serem
* 1/2 szklanki śmietanki 30%
* natka pietruszki
* masło (ok. 3 cm z kostki 200 g)
* 1 marchew
* 1 mała pietruszka
* 1 cebula
* 1 liść laurowy
* 3 ziarnka ziela angielskiego
* sól, pieprz
* opcjonalnie kawałeczek boczku na skwareczki
Kurki dokładnie wyczyściłam i umyłam. Tortellini ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W garnku rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę. Przez chwilę smażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam.
Dołożyłam następnie do garnka kurki i smażyłam wszystko ok. 10 minut. Podlałam wodą do ok. 10 cm wyżej niż zawartość garnka. Dodałam ziele i liść i gotowałam tak ok. 5 minut.
Dolałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgrzewałam.
Do talerzy nakładałam zupę i dokładałam tortellini. Wolałam to zrobić przed samym podaniem, żeby makaron nie napuchł i nie wciągnął zupy.
Notatki:
*można zupę przed podaniem posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, wcześniej podsmażonym na patelni, wyostrzy to smak potrawy.
*jeśli zupa jest za gęsta podlać wodą.
Smacznego!
Lidka
Poezja smaku…tortelini, kurki….śmietanka…mmmmm
Kurki i śmietana – para idealna. Zupa marzenie
lepiej być nie może 🙂
Smaczna zupa i te kurki,mniaaaaam
Wspaniała, pożywna zupa i tylko tych kurek zazdroszczę 🙂
Muszę powiedzieć, że świetny pomysł. Czy można użyć też innych grzybów?
Cudowne połączenie 😀