Sałatka z czerwonych buraków to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Moim domownikom często serwuję buraczki zasmażane, ale sałatki czy surówki również są mile widziane.
Do zrobienia tej sałatki użyłam ugotowanych już buraczków, przygotowuje się ją naprawdę szybko. Trzeba tylko poczekać chwilkę aż najdzie smakiem. Buraki albo ugotujcie sami albo kupcie gotowe ugotowane, próbowałam te kupne i są smaczne
* 50 dkg ugotowanych czerwonych buraków
* 2 łyżki majonezu
* 4 łyżki jogurtu greckiego
* 1 łyżka musztardy
* cukier, sól, pieprz
* ocet jabłkowy
Buraki pokroiłam w kostkę ok. 1×1 cm. W kubeczku wymieszałam składniki na sos. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Cukru dodałam ok. 1/2 łyżeczki i tyle samo soli. Dolałam 1 łyżeczkę od herbaty octu jabłkowego. Oprószyłam pieprzem. Wymieszałam sos z buraczkami. Odstawiłam na ok. 30 minut do lodówki by sałatka przeszła smakiem.
Smacznego!
Lidka