Pewnie każdy ma swój pomysł na ciasto na pizzę. Ten, z którego korzystam dostałam od koleżanki kilkanaście lat temu.
Ciasto niczym nie różni się od tego z pizzerii.
To jest przepis na 3 pizze o średnicy 28 cm. Jeśli macie większe blaszki to po kłopocie, ale jeśli macie podobnej wielkości co i ja a okaże się, że nie zjecie takiej ilości, to kulki ciasta zapakować w woreczki na mrożonki i zamrozić albo schłodzić w lodówce do następnego dnia. Moim zdaniem schłodzone ciasto drożdżowe albo wcześniej zamrożone jest smaczniejsze niż to robione na bieżąco.
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody
odrobina cukru i soli
troszkę oleju tak ok 1-3 łyżek
2 dkg drożdży albo 1 paczka suchych
Sos pomidorowy:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
oregano, bazylia po 1/2 łyżeczki
Ulubione składniki na pizzę: ser, szynka pieczarki, oliwki itp.
Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy.
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę.
Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser ulubione składniki np. pieczarki, szynkę, oliwki. Na koniec oprószyłam ziołami.
Piekłam w 200-220 stopniach.
Notatki:
* jeśli chcecie mieć pizzę na cienkim cieście nie pozostawiajcie do wyrośnięcia po rozwałkowaniu czy rozgnieceniu. Jeśli zaś chcecie grubsze ciasto to wyłóżcie składniki i nie wkładajcie do piekarnika dopóki nie wyrośnie, to zajmie ok. 20 minut.
* to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 – 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.
* jeśli na pizzę wykładam boczek to najczęściej jest to wędzony i nie poddaję go dalszej obróbce, tylko kroję w kostkę i taki wykładam
Smacznego!
Lidka
Witam Można prosić o czas pueczeniaDziekuje
Dzień dobry, przewidywalny czas pieczenia to ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Jednak proszę nie trzymać się sztywno czasu, który podałam. Po ok 12 minucie proszę widelcem podnieść odrobinkę ciasto i sprawdzić czy złapało już kolor. Idealny spód ma złote plamy, delikatnie wpadające w brąz. Ja zawsze sugeruje się kolorem spodu. Moja pizza jest wtedy miękka jak w pizzerii.
a jeżeli nie będę mogl zjeść reszty to ciasto ile dni zachowa swoja elastyczność pytam bo moja po 5ciu dniach jest puszysta i nie gumowata
Marku, możesz zamrozić nadwyżkę ciasta. Jak będziesz potrzebować znów zrobić pizzę to rozmrozić i poczekać aż się ogrzeje i wyrośnie. Ciasto po mrożeniu jest równie dobre. Chłodzenie drożdżowego ciasta wręcz w tym przypadku tylko wspomaga walory smakowe.
Witam. A ile maki dodala Pani do zaczynu?
2 łyżki mąki z tej odmierzonej
Ale rozpusta, pizzy już wieki sama nie robiłam.
Zazwyczaj zamawiam, bo w mieście jest doskonała włoska pizzeria.
Dałaś mi kopa,aby sobie sama zrobiła, ale nie mam drożdży.
Udam się na poszukiwania 🙂
Twoja pizza wygląda smakowicie!
Nie jesteśmy pewni czy ta pizza jest na pewno pizzą na sobotę. Wygląda tak doskonale, że można jeść ją przynajmniej kilka razy w tygodniu, a najlepiej… codziennie. 🙂 Świetny przepis i bardzo inspirujący blog! 🙂
dziękuję! <3 jest mi bardzo miło <3