Pizza – ciasto na pizzę

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pewnie każdy ma swój pomysł na ciasto na pizzę. Ten, z którego korzystam dostałam od koleżanki kilkanaście lat temu.
Ciasto niczym nie różni się od tego z pizzerii.

To jest przepis na 3 pizze o średnicy 28 cm. Jeśli macie większe blaszki to po kłopocie, ale jeśli macie podobnej wielkości co i ja a okaże się, że nie zjecie takiej ilości, to kulki ciasta zapakować w woreczki na mrożonki i zamrozić albo schłodzić w lodówce do następnego dnia. Moim zdaniem schłodzone ciasto drożdżowe albo wcześniej zamrożone jest smaczniejsze niż to robione na bieżąco.

Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody
odrobina cukru i soli
troszkę oleju tak ok 1-3 łyżek
2 dkg drożdży albo 1 paczka suchych

Sos pomidorowy:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
 szczypta soli
oregano, bazylia po 1/2 łyżeczki

Ulubione składniki na pizzę: ser, szynka pieczarki, oliwki itp.


Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy.

Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.

Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę.
Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser ulubione składniki np. pieczarki, szynkę, oliwki. Na koniec oprószyłam ziołami.

Piekłam w 200-220 stopniach.


Notatki:
* jeśli chcecie mieć pizzę na cienkim cieście nie pozostawiajcie do wyrośnięcia po rozwałkowaniu czy rozgnieceniu. Jeśli zaś chcecie grubsze ciasto to wyłóżcie składniki i nie wkładajcie do piekarnika dopóki nie wyrośnie, to zajmie ok. 20 minut.
* to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 – 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.
* jeśli na pizzę wykładam boczek to najczęściej jest to wędzony i nie poddaję go dalszej obróbce, tylko kroję w kostkę i taki wykładam

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
5 lat temu

Witam Można prosić o czas pueczeniaDziekuje

marek
marek
3 lat temu

a jeżeli nie będę mogl zjeść reszty to ciasto ile dni zachowa swoja elastyczność pytam bo moja po 5ciu dniach jest puszysta i nie gumowata

Kamila
Kamila
3 lat temu

Witam. A ile maki dodala Pani do zaczynu?

Irena - Hooltaye w podróży

Ale rozpusta, pizzy już wieki sama nie robiłam.
Zazwyczaj zamawiam, bo w mieście jest doskonała włoska pizzeria.
Dałaś mi kopa,aby sobie sama zrobiła, ale nie mam drożdży.
Udam się na poszukiwania 🙂
Twoja pizza wygląda smakowicie!

CookUp
3 lat temu

Nie jesteśmy pewni czy ta pizza jest na pewno pizzą na sobotę. Wygląda tak doskonale, że można jeść ją przynajmniej kilka razy w tygodniu, a najlepiej… codziennie. 🙂 Świetny przepis i bardzo inspirujący blog! 🙂

Ewelina
1 rok temu

Uwielbiam domową pizzę 🙂

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x