Chcąc przygotować deser, który będzie równie gustowny, jak ten z kawiarni, trzeba użyć dobrze skomponowanych smakowo i wizualnie składników. Jednak dopełnieniem małego dzieła sztuki, będą z pewnością odpowiednie pucharki deserowe.
Co warto wiedzieć o pucharkach deserowych?
Pucharek deserowy składa się zwykle z dwóch części – czaszy i nóżki. Ponadczasowymi modelami są te, przypominające kielich. Mają one charakterystyczną szeroką czaszę, natomiast fanów nowoczesnej stylistyki zachwycą pucharki w kształcie litery V. Ponadto, mogą być wyposażone w ucho, niebanalną nóżkę, a także spiralny kształt. Bezbarwne i gładkie naczynia są uniwersalne. Nigdy nie wyjdą z mody, więc są doskonałą propozycją dla osób lubiących klasykę. Jednak odważniejsi użytkownicy mogą pokusić się o te zdobione ciekawymi wzorami i tłoczeniami. Co więcej, dostępne są także pucharki w kształtach geometrycznych z kolorowego szkła. Cechą charakterystyczną wszystkich pucharków jest to, że pozwalają na ekspozycję wszystkich umieszczonych w nich składników, a same stanowią dekorację serwowanych słodkości. Niezależnie od tego, czy chcemy przygotować deser, czy koktajl – rynek oferuje multum wariantów, wśród których każdy odnajdzie coś dla siebie i to w atrakcyjnych cenach. Warto odwiedzić stronę pucharydeserowe.pl. Znajdziemy tam naprawdę obszerną ofertę pucharków deserowych do różnych zastosowań.
Jakość pucharków deserowych jest bardzo ważna
Podstawą eleganckiego deseru jest oczywiście naczynie, w którym znajdują się słodkości. W zależności od gustu i charakteru rarytasów, będzie to inny rodzaj pucharka. W dzisiejszych czasach bardzo łatwo znaleźć taki, który spełni nasze oczekiwania. Jednak czym charakteryzują się dobrej jakości pucharki do lodów? Poza wyglądem, bardzo ważna jest wytrzymałość naczynia. W końcu są narażone na zmienne temperatury, w zależności od serwowanych składników. Po drugie, podczas uroczystości nie trudno o nieumyślne rozbicie elementu zastawy. Kawałki szkła są szczególnie niebezpieczne dla dzieci znajdujących się w pobliżu. Jak zapobiec katastrofie? Bardzo łatwo, wystarczy wybrać pucharki od wiodących firm na rynku, które gwarantują dobrej jakości produkty. Warto zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego są wykonane. Szkło hartowane to gwarancja solidności. Ponadto, bez problemu można je myć w zmywarce.
Jak przygotować deser niczym z kawiarni?
Elegancki i kolorowy deser uświetni każdą uroczystość. Czy da się przygotować w domu deser, który będzie smakiem i wyglądem przypominał ten z kawiarni? Oczywiście! Desery zostawiają ogromne pole do popisu. Wystarczy użyć wyobraźni i dać się ponieść kreatywnym popisom. Świetnym pomysłem są domowe lody. Do ich przygotowania wcale nie potrzebne są drogie sprzęty specjalistyczne. Co więcej, można przyrządzić smaki, których nie ma w sklepach. Goście z pewnością będą pod dużym wrażeniem. Przed umieszczeniem składników w naczyniu, warto schować je do zamrażarki na około 30 minut. Dzięki temu zabiegowi, pucharek będzie utrzymywał temperaturę lodów. Niezwykle efektowne są desery warstwowe. Połączenie lodów przeplatanych z np. biszkoptem jest oszałamiające. Wierzch deseru można przyozdobić bitą śmietaną, kawałkami owoców, polewą, czy kolorową posypką. Dobrym pomysłem, szczególnie w wypadku dzieci są wafelki w kształcie misiów, serc itp. Jeżeli mowa o najmłodszych, prostym, a jednocześnie interesującym wariantem deseru jest galaretka z owocami, z których można wyciąć różne figury. Nawet pociechy, które stronią od zdrowych dodatków, na pewno skuszą się na taką propozycję.
Kawiarnei pozamykane, więc trzeba sobie radzić. Ja wybieram z kawiarni desery bardzo starannie. Mam swoje ulubione miejsca i bardzo za nimi tęsknię.
Jaka szczegółowa instrukcja. Jak będę otwierać kawiarnię, to Twoje rady będą bezcenne.
Lubię pięknie podane desery.
Takie domowe, zrobione własnoręcznie, tym bardziej 🙂
Podanie deseru to połowa sukcesu. Je się przecież oczami☺️
Jak ciebie czytam to zaczynam mieć mega kompleksy, ja nie zwracam uwagi na takie rzeczy, a przecież w sumie warto. Jakoś nie podaję deserów, ale czasami naprawdę człowiekowi chce się czegoś co nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda. Muszę częściej cię czytać!
Świetna i strukcja i przyda się nie jednej osobie 🙂 a mi na pewno 🙂
Narobilas mi też ochoty na taki deserk ale teraz to chyba muszę wrócić do sałaty bo od świątecznych ciast przybyło mi ciut ciut 😉
Nie ma jak pójść do kawiarni i zasmakować wielkiego świata 😉 Zamiast tego mogę zawsze wpaść do Ciebie 😉
Lubię wszystko co jest deserem, a jak głównym jego składnikiem są lody to istna rozkosz 🙂 Zajrzę i kupię sobie piękne pucharki – dzięki Tobie wiem o nich już wszystko. Moje są małe i jakieś takie „niewygodne” 🙂
Kusisz kobieto, oj kusisz. Masz szczęście że loty odwołane, bo już bym pakowała walizki i leciała do Ciebie 🙂
Wow, mam teraz pełną wiedzę na temat pucharków deserowych i muszę przyznać, że mam dobre w mojej kuchni. Kawiarnie zamknięte na długo, nie sądzę, żeby na dobre wróciły w pełni na jakiś czas a Sylwester za pasem, jutro zrobię jakiś wystrzałowy deser.
Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku !