Właściwości wódki ziemniaczanej — co warto o niej wiedzieć?

Autor Pieprzyć z Fantazją

Większość wódek, jakie znajdują się na naszych stołach to wódki zbożowe, powstałe na bazie żyta, pszenicy czy też kukurydzy. Łagodniejszą i wyraźnie bardziej kremową w smaku opcją będzie wódka na bazie ziemniaków, która dzięki swoim właściwościom będzie zdecydowanie lepszą propozycją dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za piciem wysokoprocentowych alkoholi. Co wyróżnia ten rodzaj trunku?

Polska wódka z ziemniaka

Polskie wódki ziemniaczane słyną z najwyższej jakości, ponieważ powstają na bazie wysokiej klasy warzyw z polskich upraw, gdzie hoduje się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi. To atut, który wyróżnia nasze rodzime wódki na tle wielu innych państw.

Ciekawych informacji o wódce z ziemniaka można dowiedzieć się z tej strony: https://krest.pl/pl/wodki/wodka-miler-spirits. Mimo tego, że nie brakuje osób, które cenią sobie jej wyjątkowy profil smakowy, to wciąż uchodzi ona za produkt niszowy, dzięki czemu na pewno wzbudzi sporą ciekawość gości, kiedy na przykład pojawi się na imprezie lub jako prezent.

Wódka jednorodna ziemniaczana — jak powstaje?

Jeśli chodzi o wytwarzanie wódki na bazie ziemniaków, na samym początku trzeba dokładnie oczyścić potrzebne surowce; do produkcji używane są ziemniaki, które charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Surowce najpierw paruje się, a następnie rozkłada do cukrów prostych w procesie zacierania, tak aby znajdującą się w nich skrobię upłynnić.

Kolejne kroki to fermentacja za pomocą drożdży, destylacja i rektyfikacja; potem otrzymany taką drogą alkohol miesza się z wodą i rozlewa do butelek. Wódki, które obecnie produkuje się na terenie Unii Europejskiej, muszą spełniać szereg wytycznych, które opisane są szczegółowo w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 roku.

Wódka ziemniaczana przedstawia łagodny i kremowy profil smakowy

Które wódki są z ziemniaków?

Na bazie ziemniaków powstają zarówno wódki czyste, czyli te składające się ze spirytusu rektyfikowanego i wody, ale także tak zwane wódki gatunkowe, czyli smakowe, takie jak na przykład znana pigwówka, wiśniówka i orzechówka, które wzbogacane są dodatkami mającymi wpływ na ich zapach i smak.

Ziemniaczana baza nadaje wódce większej delikatności i kremowości, co będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy preferują łagodniejsze smaki albo są fanami drinków. Warto również wspomnieć o tym, że ten typ wódki powstaje na bazie ziemniaków wysokiej jakości bogatych w skrobię: to wszystko zapewnia łagodny i oryginalny profil smakowy.

Wódka na bazie ziemniaków doskonale sprawdzi się w drinkach

Czym powinna charakteryzować się najlepsza wódka ziemniaczana?

Wódki na bazie ziemniaków stanowią wręcz doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy rzadko kierują swoją uwagę w stronę tego typu trunków i preferują mniej intensywne alkohole bądź też są fanami tworzenia drinków w różnych, czasem dość niecodziennych, kombinacjach.

Ten typ wódki prezentuje łagodny, kremowy profil smakowy, któremu nie brak także słodyczy, która sprawi, że napój będzie zdecydowanie bardziej pijalny. To także świetny pomysł dla tych, którzy nadal żywią przekonanie, że wódki w zasadzie nie różnią się między sobą smakiem i nie sposób wybrać spośród nich swojego faworyta. Nie brakuje osób, które radykalnie zmieniły swoją opinię po degustacji tego rodzaju alkoholu. To także świetna opcja, kiedy chcemy zaskoczyć gości nowym smakiem, którego zapewne wielu z nich nie miało nigdy okazji degustować.

4.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x